AI i provjera linkova

Upravo sam testirao ChatGPT i Gemini (oba imam pretplatu od $20 mjesečno jer ih hoću usporediti i otkazati pretplatu na onome koji mi se pokaže lošiji).

Nadam se da će eksperiment biti nekome koristan.
Imam jedan sajt na koji vode linkovi sa tri druga sajta.

Želim da AI svaka 2 mjeseca provjeri postoje li i dalje backlinkovi prema mom sajtu na sajtovima na koje su postavljeni.
Prvo sam se htio uvjerit da ChatGPT i Gemini uopće mogu detektirat backlinkove na nekoj stranici.
Prvi prompt se nije pokazao dobar.
Naveo sam tri linka na kojima se nalaze backlinkovi i napisao:
“Da li možeš potvrditi da navedene tri stranice imaju linkove prema mojoj nekadomena.com stranici?”

ChatGPT je odgovorio:
Pokušao sam provjeriti navedene stranice, ali trenutačno ih ne mogu pouzdano potvrditi. Pretraga nije uspjela dohvatiti sadržaj tih članaka niti pronaći referencu na nekadomena.com pa ne mogu iskreno reći da link postoji.

Gemini je pronašao link samo na jednoj od tri navedene stranice. I to onoj koja ima baš link na homepage na nekadomena.com
Na druge dvije stranice koje imaju link na neki od članaka je rekao da ne postoje linkovi prema nekadomena.com.

U drugom promptu sam malo drugačije definirao zahtjev. Rekao sam obojici ovako:
Napraviti kompletnu provjeru (uključujući HTML) za sva tri URL-a i za svaki odgovori postoji li backlink na bilo koju stranicu na nekadomena.com.

Tu je ChatGPT ispravno pronašao linkove prema nekadomena.com na sva tri linka. Evo screenshot:

Geminiju ni HTML provjera stranica nije pomogla. Pronašao je link samo na stranici što ima link prema homepage-u nekadomena.com. Na druge dvije nije pronašao backlinkove prema člancima.

Idući korak, postavit ću scheduled task (daily) za ChatGPT da provjeri navedena tri URL-a i te backlinkove i da mi javi da li su linkovi još na mjestu ili nisu.
Testirat ću ga sa daily taskom prvih 2 dana, da se uvjerim da radi. Pa ću promijeniti task da ide svaka dva mjeseca.

Možda bi za Gemini nekakav drugačiji prompt bio bolji/jasniji. Ali nemam volje to istraživati kad je ChatGPT razumio i izvršio zadatak sa promptom koji sam napisao.
Za sada se čini da pretplatu na Gemini neću obnavljat. :blush:

Često koristim za neke analize pitanja oko sajta i još tako opšta neka pitanja free verzije obadva AI-ja ( ne daje mi se lova još i za to) . Gemini mnogo barem u free verziji greši čak i sam počne da lupeta i izmišlja odgovore, dok je ChatGPT-a u free verziji šturija ali na neki način mnogo bolja ne lupeta toliko.

Sad ne znam da li forsiraju da i Gemini i ChatGPT-a toliko greše da bi te naterali da pređeš na plaćenu verziju ali ja sam još uvek skeptičan prema njihovim odgovorima oko nekih analiza i odgovora jer valjda su napravleni imam osećaj da nam “idu uz dlaku”.

Imaš dobar osjećaj.
Posebno se nakon updejta, kad izbace novi model, primjeti da se previše slaže sa svime što napišem.

Zato sam ChatGPT-u u Personalization / Custom Instructions napisao ovo:

Focus on substance over praise. Skip compliments or praise that lacks depth. Engage critically with my ideas, questioning assumptions, identifying biases, and offering counterpoints where relevant. Don’t shy away from disagreement when it’s warranted, and ensure that any agreement is grounded in reason and evidence.

Do not engage in “active listening” (repeating what I said to appear empathetic). Answer directly. Use a professional-casual tone. Be your own entity. Do not sugarcoat. Tell the truth, even if it’s harsh.
Maintain intellectual honesty.

1 lajk

ovo tvoje mogao bi i ja da upotrebim.

1 lajk

Rješenje po mom mišljenju nije da daješ chatu (bilo kojem) taj zadatak. Rješenje bi trebalo biti da pomoću AI napraviš aplikaciju/tool koja će taj zadatak svaki put riješiti točno :slight_smile:

3 lajka

I onda taj tool prodajem za $199 godišnje. Jesam lud, već sam ljudima na forumu poklonio toliku vrijednost. :sweat_smile:
Sad ću ja to napravit na engleskom i unovčit. Kad prodam prvu pretplatu, idemo na janjetinu. :sweat_smile:

3 lajka

Jutros je ChatGPT uredno izvršio daily task, provjerio i prijavio da su gore spomenuta tri backlinka i dalje na mjestu.

Čini se da ovo radi. :man_shrugging:

Eto. Prosto ko pasulj! Sad još moram vidjeti koja je kombinacija AI-a, Replita, čega li, najpouzdanija za Vibe kodiranje, za napravit tool na engleskom jeziku. @Perky :blush:

Po mom iskustvu, Visual Studio Code + Cline + AI koji želiš

Po mom iskustvu, kojeg sad već imam baš puno, Replit + Cursor.

Ja evo zadnjih par mjeseci dodem blizu 1000€/mj potrošenih na tu gore navedenu kombinaciju :sweat_smile:

1 lajk

Dobro, pa… korisnije nego potrošiti 1000 eura u birtiji i kladionici. :sweat_smile:

Morao sam guglat Cline.

Čini se kao koristan dodatak.

Hvala na prijedlozima, mislim da ću probati obe kombinacije, pa koja mi sjedne. :chair: :+1:
Do četvrtka sigurno neću ništa oko ovoga raditi, ali za vikend će biti nekakav updejt. :blush:

1 lajk

A da to riješiš s n8n automatizacijom?

1 lajk

Hm. Pa da, može i tako. Prošle godine sam se nešto igrao sa n8n, spojio sam ChatGPT bota na Whatsapp, pa sam mu mogao preko Whatsapp-a postavljati upite i dobijem odgovor na Whatsapp.
Vrlo skoro sam skužio da je stvar nepotrebna, jer imam ChatGPT aplikaciju instaliranu na mobitelu. Mogu i tamo direktno slati upite ChatGPT-u. :sweat_smile:
Ali cijeli eksperiment nije bio beskoristan, naučio sam neke osnove osnova n8n automatizacije i vidio iz prve ruke kako stvar funkcionira.

Da, i moram to moći monetizirati, inače kako ćemo @Perky i ja na janjetinu? :meat_on_bone: