Ekipa, jeste li svjesni trenutne snage AI za izradu custom aplikacija? Koristite li te super moći?
Otvorio sam ovu temu na starom forumu prije valjda godinu - dvije… nevjerojatno je dokle je tada neki basic tool došao danas. Ovaj novi Opus 5 je nepogrešiv… u potpunosti je obisao granicu između mašte i mogućnosti izrade aplikacije.
Da, slažem se da je ključ uspjeha pronaći korisnike. Bez toga nema kruha, bez obzira na to tko je napravio aplikaciju.
No…
Pripremajući odgovor, pitao sam chata-a i opus-a koliko bi moja aplikacija koštala 2019. godine(u eri prije AI-ja). Odgovori su čak i mene iznenadili, iako sam očekivao ogromne brojke.
Procjena je bila između 800.000 i 1.200.000 € + godišnje održavanje od 15–20% te cijene… A ja sam tek počeo s onime što će aplikacija na kraju sadržavati.
Uglavnom, tada bi to bilo praktički nemoguće napraviti. Ne samo zbog cijene, nego i zbog specifičnosti posla za koji se aplikacija razvija. Nema šanse da bih tada bilo kojem programeru uspio objasniti što mi zapravo treba, jer ni sam to nisam znao dok nisam počeo otkrivati što je sve moguće.
Aplikaciju sam izradio ja, koristeći više od 10 godina iskustva u svojoj niši (od početka sam frik za detalje, onaj kojeg 90+ niche uopće ne kuži šta priča ni zašto “kaki”), uz pomoć AI-ja koji mi je konstantno širio vidike i pokazivao nove mogućnosti. Bez toga ovo jednostavno ne bi bilo izvedivo.
I to je zapravo najveća snaga AI-ja koje većina ljudi još uvijek nije ni svjesna. A da ne pričam o tome da je zapravo streloviti uspon mogućnosti krenuo tek sa Opus 4.6, znači prije par mjeseci..
P.S. Prije AI-ja više puta sam tražio ponude za razne aplikacije i automatizacije koje sam želio. Uvijek su to bile ogromne cifre. Danas se većina tih stvari nalazi u “kutku” aplikacije i čini možda 1% njezinih ukupnih mogućnosti.
Da… oduševljen sam.
Edit: i ne, još uvijek nisam 100% siguran da će moju aplikaciju itko osim mene razumjet i želit koristit… ali meni će biti tvornica novaca, u to sam 1000% siguran haha
koristim AI - Gemini i Antigravity, sroako sam 20tak aplikacija za koje nikd prije nisam imao vremena. No pored toga uvjek ostaje ono pitanje - Da treba znati postaviti pitanje! Moraš poznavat osnove materije i sve ide bez problema. Moraš znati ograničenja i što tražiti i onda ide sve ko po loju. U pravilu sada sastavim listu, opširan opis i sve detalje koje želim na nekih stranicu dvije teksta i s tim krećem.
Slažem se s tobom džabe ti AI ako ne znaš barem nešto od tog nečega što praviš.Jer AI u današnje vreme nije baš 100% siguran zna debelo da uputi i pogreši ako ne znaš materiju bar 30% eto za.jeba!
I da važno mu je dati dosta infomacja da bi znaO sam AI baratati i na kraju kreirati uspešno neki program ili pitanje.
Meni se znalo često pogotovo sa Gemni (da se razumemo free verzija ) da mi izbaci što od odogvora totalnu budalaštinu , što od kodova programa, gde nema blage veze sa vezom ili da ne ume da neku grešku ispravi nego se vrti u krug ko manit!
Točno. Nekoliko puta sam uhvatio ChatGPT u halucinacijama, i on (ono?) mene uvjerava da je to istina. Pri tome zvuči vrlo uvjerljivo.
Jednom je napravio neku tablicu, bio je i stupac sa postocima. Na dnu stupca, bi ukupan zboj morao biti 100%.
chatGPT je stavio 100%, ali meni se nešto nije poklapalo. Uzeo sam kalkulator, zbrojio sve i dobio 122%.
Kažem ja njemu, alo! Ovdje je greška, ne smije biti više od 100% u ovom stupcu. Provjeri opet taj stupac.
I on mene uvjerava i dalje da je sve točno i da je zbroj 100%.
Na kraju sam izbrisao taj cijeli chat i odradio sve ručno.
Druga stvar koju primjećujem, s obzirom da sad ChatGPT koristim oko 2 godine, daje mi sve relevantnije odgovore, jer se referira na naše prošle chatove i podatke iz tih chatova.
Olakšava mi stvar kad ne moram sve objašnjavati iz početka.
Da i meni se znao zablesat na nekoj gluposti, pogotovo kad sam forsirao neke ideje koje jednoatavno ne podržava platforma za koju radim program. Da budemo načisto uglavnom 99% se držim web aplikacija - JS i server PHP i ostalo uz CMS-ove Joomla i Wordpress.
Nekoliko aplikacija sam odradio za android platformu (mobiteli) sada u planu imam raditi za raspberry pi, također klijent side web aplikacije odnosno igre (JS). Sve u svemu sve što sam radio sam uspio vrlooo efikasno dovesti do željenih rezultata uz naravno nadopune koje mi je nudio AI a koje se uglavnom pokažu kao vrlo dobre.
Znao sam kad se zablesa uzeti dio koda i odšarafiti u drugi AI -Copilot i za ne povjerovati rješiti problem efikasno :). Znam nekad paralelno krenuti u dva AI nešto raditi, no Antigravity mi služi i za verzije i da sve imam na nekom okupu.
Da se nadovežem, koristim plaćeni Gemini, razlika između pro i običnog je ogromna. Pro uzima mnogo veći dijapazon za aplikaciju i 'gleda sve segmente kada radi, kod običnog Flash radi brzo no imam osjećaj da uzima manje parametara i da nekad radi promjene a da ne uzme u obzir cjeli program i funkcionalnost.
Zanima me koliko ima prolaza kod kupaca (online) takve AI aplikacije u današnjem svetu razno raznih AI programa i platformi.?
Pretpostavljam da je sad buknulo tržište sa razno raznim aplikacijama, što za mobilne telefone što za neke kompjuterske ili WP, Joomla plugine. I da ih sad narod štanca masovno te iste takve i prodaje online za neke male novce.
Isto tako verujem da je sad teže naći kupce za svoje app ako napraviš uz pomoć AI-ja a uz to jel… treba znati i materiju. Ako se nešto pokvari od app da ih znaš sam čačnuti i vratiti u normalno stanje.
I ja. I slažem se, nema šanse da si mogao pre par godina s programerom uraditi što sad možeš s Claude, taman da je programer bio tvoj 24/7 besplatni rob. Apsolutno ne bi mogao razviti ideju kao što možeš s Claude sam. Preduslov je da držiš strukturu u malom prstu I da tačno znaš sve šta i zašto hoces. Ja ovo sad zovem - sloboda!
Ali, ponuda uopšteno je na višem nivou i mogućnost monetizovanja je isto tako srazmjerno opala.
Ja sam, uglavnom s Claude, isprogramirala pipeline sa 18 skripti, radila skoro dva mjeseca intenzivno na tome, i sad par dana pauze pa cu pokrenuti sve da vidim kako radi.
Inace Fable kad se pojavio je bio baš primjetan skok. Posljednjih 7 dana je osjetan drop kod svih Claude modela. Toliko da mi novi Open Ai 5.6 model daje bolji rezultat. Ali u biti ipak Claude mi je prvi za strukturu, a Open Ai za vulizuelno - svaki u svom polju jaki.