SEO nije mrtav. Umire nešto drugo: klik.

Objavljeno na: SEO nije mrtav. Umire nešto drugo: klik. - Webmajstori.net

Već barem petnaest godina slušamo da je SEO mrtav.Ubio ga je Facebook. Pa ga je ubio Google Penguin. Onda su ga trebali dokrajčiti featured snippeti. Nakon toga TikTok. Danas je, naravno, glavni osumnjičeni umjetna inteligencija.Pa ipak, SEO nije mrtav.Google i dalje obrađuje ogroman broj pretraga. Web stranice se i dalje natječu za pozicije. Tvrtke i…

2 lajka

Točno. Link prema klasičnim blog stranicama je mrtav. U autorska prava ne ulazim, taj cirkus će tek doći na red jednom kada umjetna inteligencija bude regulirana.

A što je s web trgovinama? AI će odabrati proizvode/usluge i izvršiti narudžbu umjesto korisnika? Nije swe B/W.

Slažem se, nije sve crno-bijelo. Web trgovine su dobar primjer gdje klik još dugo neće biti mrtav. Transakcija se na kraju negdje mora dogoditi.

E sad, gdje će se dogoditi?
Ako ja guglam neki proizvod, AI ga pronađe, usporedi cijene, odabere trgovinu i jednog dana odradi checkout umjesto mene, onda webshop možda i dalje dobije prodaju, ali izgubi velik dio klasičnog posjeta, browsanja, upsella i odnosa s kupcem.

Kako god, tko preživi, pričat će.

Ovo je najveća zabluda i novih i starih webmastera (vlasnika sajtova).

AI izbaci link do tvog sajta ali je korisnik već pročitao skraćenu verziju onoga što ga ineteresuje. Nema potrebe da “zalazi” u sajtove. I ovako svi su u nekoj žurbi (kao današnja omladina daj sve da je na odmah i na brzinu) tako da je to sasvim dovoljno današnjem posetiocu iinterneta

Što se tiče saobraćaja **bilo bi super kada bi se svi webmasteri koji drže sajtove u svetu ujednili u nekoj kampanji ga bi blokirali botove AI da vršljaju sajtovima za sadržaj ili da jednostavno pravno zabrane googleu i ostalima da bez dozvole vlasnika kupe informacije.
**
Verujem da bi tad druga priča se vrtela i drugačije bi se i google i ostale AI platfome ponašale.Ovako izgladaju kao nekakve sileđžije interneta.

Oba snose krivicu i google i ChatGPT-a ili ti AI platforme. Google jer opet nekako drži monopol nad pretragom, a uz to i slobodno kraducka sadržaj sa ostalih sajtova u svoju korist gde opet na neki način zarađuje a webmasteri gube i zaradu a i posetioce.

Slično i AI daje odgovore koje je pokupio sa ostalih sajtova ne plaćajući vlasnicima sajtove te informacije a oni opet kroz pretplatu uzimaju masne pare.

Ili ti narodski rečeno…ukrao sam ti sve ali ti mi ne možeš ništa. Ona naša stara balkanska smešna rečenica “Oprostiće ti Đuro što te je tukao!”:joy:

I to je dovoljan pokazatelj kako propadaju sajtovi ali i zarada publishera

1 lajk

Zar to nije poenta - vidljivost I konverzija?

Nema šanse da iko čita više članak od 1000 riječi. Iako moram da priznam da sam ovaj tvoj cijeli pročitala

Ko je rekao da je Google u grobu?! Google je vrh, kao i prije, samo je SEO jednom nogom u grobu.

To da Claude i Open Ai ne šalju saobraćaj na Web je jasno, ne šalju vodu na Google vodenicu. Google to radi, pusti malo saobraćaja, ali su to, kao što si i zaključio u članku, mrvice.

Google ads su i dalje glavni motor cijele kompanije, Sad pogledah, Alphabet zarađuje 7 puta vise od oglasa sa trazilice nego sa YouTube. Ali ko se nada, bas je optimista :grin: Samo 12% od toga je zarada sa Google Network tj izlistanih oglasa na web stranicama. A 88% od oglasa koji vise tamo na vrhu gdje je nekad visila nečija stranica. Google drži web na aparatima, treba mu pozadina za Ai overviews i ads block I Google shopping.

Nego šta je to SEO? Optimiziranje za search masinu. Nije valjda da ozbiljno neko misli da još treba da piše meta description, alt za slike, schema markup i ostalo?!! AI-u možeš slobodno pisati nepovezane nebuloze I on skonta šta si htio reci. Znaci optimiziranje sadrzaja za Google, tj SEO je suvišan načisto.

Ko se ipak još upušta u pravljenje contenta, mislim da na samom Guglu sa slikama može generisati više saobraćaja nego s tekstom.

Ono što se slažem, originalan sadržaj se izdvaja, a to su influenseri. Tako da ako Google onda vjerovatno YouTube

2 lajka