Objavljeno na: AI i SEO Analiza Sadržaja: Vodič za Dominaciju Konkurencijom
Umjetna inteligencija (AI) više nije pojam iz znanstveno-fantastičnih filmova; ona je postala ključan alat u mnogim industrijama, a marketing i SEO nisu iznimka. Dok se AI alati za pisanje sadržaja množe, postavlja se ključno pitanje: Koliko je AI zaista dobar za analizu postojećeg sadržaja i može li nam pomoći da prestignemo konkurenciju? Odgovor je, ukratko,…
AI je za sve dobar, a bice svakim danom sve bolji
može li musaku napravit? reci nam šta ti je lijepo i pametno napravio čim si se raspisala. mene recimo chatgpt baš često nervira i vidim koliko je gluplji od geminija na aistudiju, baš je komad gluplji, toliko gluplji da ga moram psovat. ni ne pričam sa njim ozbiljno samo neke brze podatke i lake radnje mu zadajem.
a ai za seo analizu bukvalno radi naprincipu da vidim šta je tona ljudi pisalo pa ću po tome analizirat i onda izšupljira dosta i čak nekih savjeta vidiš iz 2023 cirka što odavno ne prolazi. seo je vazda bilo posmatranje logika analiza stanja. ono što posljednjih godina jebe je nepredviljivost i randomizacija gugl rangiranja sankcija nagrada i sl jednom prođe drugi put isto to ne prođe, e to se ranije nije dešavalo
Jah, AI je I pokazatelj ko stvarno nesto zna.. Dijete napraviti, dijete roditi, dijete odgojiti, musaku napraviti ![]()
Klincima sam dala da koriste Gemini za učenje stranog jezika, i uopšteno za učenje. Kad nauče gradivo slikaju stranice knjige, napravi dobar kviz u sekundi. Na Duolingo sam uzela skoro Max ( ako neko hoće, nek ne daje 25 evra mjesečno, može se naći na ebay i etsy, prodaju ljudi koji su iuzely family paket, pa imaju viška mjesto). Elem opcija da pričaš sa Ai je ludnica. Ispravlja te na licu mjesta, možeš se nalupetati koliko ti volja, ima ko da sluša, da te ispravlja sto puta istu grešku. Mutav bi progovorio. Nevjerovatna pomoć za učenje stranog jezika. Takav nastavnik ne postoji.
Za slike i video je baš napredovalo. Toliko da u 3D branši firme pucaju masovno.
Za kodove i razumijevanje procesa isto bas napreduje. Da mi je bilo imati ovo sve prije 5 godina, lele. Kako to monetizovati, to je vec druga prica. Ali da moze svašta, može.
Musaku napraviti nece da moze. To rade ionako oni koji nisu plaćeni.
Prije par dana je izasao novi model za generisanje slika:
https://openai.com/index/introducing-chatgpt-images-2-0/
Klik na sliku da vidite i prompt koji je koristen za generisanje.
Meni licno je ova jako dobra:
Prompt: I am creating a magazine page with the theme of “visual polyglot”. The title in the center of the image should be “Create Everything at Once”. Create a piece of art celebrating visual creations, not limited to beautiful photographs but also across the full breadth of human visual culture and natural visual elements. There should be curated collage representing the diverse distribution: scientific diagrams, the periodic table, the solar system, medieval manuscript pages, botanical illustrations, anatomical drawings, old maps, climate charts, engineering schematics, transit signage, multilingual text, comic panels, UI screenshots, a camera photo, a butterfly specimen, pie charts, architectural blueprints, and façade drawings. The text frames the model as fluent across languages, notation systems, interfaces, cultural forms, and visual conventions—able to move from utility to beauty, from document understanding to artistic generation. Also feature artistic elements like pixel art, styles, history, sculpture, nature, photography, paintings, and all art forms. These are just examples, I need you to actively think about other elements / styles that may fit in a good design that’s not limited to these concepts. The overall effect is that of a premium research announcement or museum-style manifesto: elegant, ambitious, and designed to argue that image intelligence should be trained on the whole visual world, not just polished aesthetics. Use an unstructured, creative and artistic layout, such as but not limited to fan out, avoid grid-like layouts. Portrait 4:5 aspect ratio. Don’t add any content text beside the “Create Everything at Once” title. Text as part of the art is okay. Avoid a beige tint of the overall style, since we want vibrant elements to be vibrant.
AI, aspolutno koristan “ALAT” . Ponavljam “ALAT”
A ne riješenje za sve.
Iskreno tjera me sve češće da se vratim mogu ja to sam, ili čak pa OVO BI MORAO napraviti sam.
Da ne pričam o konzistentnosti odgovora, pa čak i analiza na nekim općim AI servisima, gdje jedan dan je nešto a drugi dan je skroz nešto drugo.
ALAT i oprezno sa njim.
No ubrzao mi je neke stvari 10 puta, 100puta, povećao produktivnost.
Frendu je AI (jedan AI agent, pogodi koji?) prvo istražio temu: “koji online biznis bi dobro radio u HR” … zatim mu je napravio detaljan plan za web stranicu (sa 2600 bitnih podstranica za tu nišu) … on je kopirao taj plan u Claude Code koji mu je po tom planu napravio perfekt web.
Zatim mu ovaj prvi agent svakodnevno prati Google Consolu i kako koji keywordi rangiraju i svakodnevno sam po tome piše blogove i optimizira mu web za SEO. U 3 tjedna ga je doveo na 400 novih usera dnevno.
Ovo što radi Claude je bolesno, debelo je prešišao chatGPT. Agent kojeg spominjem je btw isto baziran na Claudu, ali od druge firme koja je složila system promptove i to je valjda trenutno najjači agent … sa zaista bolesnim rezultatima (fino i košta)
Općenito kakve se promjene dešavaju na tržištu rada programera su nevjerovatne.
Vibe coding je doslovno obrisao potrebu za klasičnim programiranjem … tko se ne prilagodi, uskoro ga na trzistu neće biti.
Već često čujem da su se mnoge firme ostavile standarnog programiranja i samo vibe coding rokaju… neizbježnooo je. Prilagodit se ili izumrijeti.
kao neko ko svakodnevno radi na repozitorijumima koji su nastali vibe kodiranjem (i refactorisem iste) mogu da kazem da ta dva navoda nisu bas tacna ![]()
haos koji AI moze napraviti u codebaseu zaista zadaje glavobolje ![]()
u timu u kojem radim frajer je dobio otkaz zbog vibe kodiranja
dodijeljen mu je projekat, na njemu je radio dvije sedmice, to namjerno niko nije pregledao dvije sedmice, kada su vidjeli sta je uradio dobio je otkaz jer su otprilike jos toliko vremena izgubili na ispravljanje (mozda bi brze uradili da su od nule poceli pisati)
citat seniora koji je ispravljao njegov codebase: Ne da nas je usporio, nego idemo unazad zbog njega
a posljedice nekih njegovih gresaka osjetimo i sada, par mjeseci nakon sto je otisao iz firme ![]()
drugi primjer koji mogu navesti je kolega od druga koji je sa timom i sa claude enterprise paketom vibe kodirao MVP aplikacije koja je pukla kada su je prezentovali klijentima (zamisli blama
)
da me neko ne shvati pogresno: AI modeli su odlicna stvar, zaista mogu pomoci i ja ih svakodnevno koristim … za neke manje hobi projekte AI je odlican … ali ukoliko neko radi bilo sta ozbiljnije NE SMIJE 100% VJEROVATI KODU KOJI IZGENERISE AI
Vidjeli smo i kakav je anthropic kod koji je nedavno procurio ![]()
a sada cu objasniti i zbog cega mislim da je doslo do ovih par talasa masovnog otpustanja u IT industriji, dvije stvari:
- masovno su zaposljavali u godinama nakon COVID pandemije, pokrenuto je zaista dosta enterprise projekata izmedju ostalog i zbog remote office pristupa (cak i u vecim firmama) … ti projekti nisu donijeli zeljene rezultate i polako odumiru posljednje 2-3 godine
Kompanije shvataju da se zaposlile previse ljudi ali je lakse reci da otpustaju ljude zbog AI-ja nego zbog toga sto su prije cetiri godine zaposlili previse ljudi ![]()
- trenutni hype zbog razvoja AI industrije i zbog toga sto su AI paketi trenutno relativno pristupacni, mislim da skoro sve firme koje rade na razvoju AI modela (izuzev Googlea) posluju manje vise u minusu i zbog toga dosta njih mijenja nacin naplate i obracuna troskova
Trenutno se ni github copilot pro ne moze kupiti jer prebacuju nacin naplate sa plan modela na pay-per-usage model - postojeci model im generise minus ![]()
Sta ce se desiti za pola godine (ili godinu, ili dvije) kada obrada AI promptova postane skuplja i kada programeri shvate da ce na refactoring AI koda morati da potrose isto onoliko vremena koliko su potrosili na generisanje AI koda - vidjet cemo ![]()
Mozda ce nekim firmama ipak biti jeftinije da placaju programere nego da trose tokene ![]()
Mnogi zanemaruju cinjenicu da nije samo bitno napraviti aplikaciju - bitno je i odrzavati aplikaciju
a odrzavati kompleksnu aplikaciju koju je AI pogresno generisao je jako tesko
S druge strane, zadatak kompanija koje rade na razvoju AI je da maksimalno dizu hype o AI jer treba prikupiti novac od investitora
Ali je problem sta ce se desiti kada investitori kazu: Ljudi, ne vraca nam se novac koji smo ulozili / ili se ne vraca tempom kojim su oni ocekivali da ce se vracati
Mozda ce onda poceti da zavrcu slavinu, samo je pitanje hoce li se to zavrtanje pipe odraziti samo na AI projekte ili i na druge projekte u IT industriji
Jedna metoda nije losa a koriste je timovi programera:
- Generisu MVP aplikacije pomocu AI
- Prezentuju je klijentu, klijentu se svidi, dobiju klijenta
- Onda pocnu da ispravljaju AI generisan kod u aplikaciji uporedo dok pisu nove module u okviru aplikacije (to onda postane trka sa vremenom ali sta je tu je)
Mislim da je to dobar pristup
Dosta je stvari koje ce se morati razjasniti u narednom periodu, u narednih godinu-dvije
Opet da me neko ne shvati pogresno: AI je odlican alat i zaista moze pomoci, ali kada se pametno koristi i u kontrolisanim uslovima
Slazem se da ce programerima koji ne rade sa AI u buducnosti biti sve teze i teze
Slažem se u dosta toga, ali mislim da će se situacija naglo okrenuti…da smo došli do točke preokreta. I rekao bi VEĆ smo došli.
Ovaj pristup koji nudi CC je poprilično skalabilan ako se taj razvoj dobro organizira, a ne samo da ga se pusti da radi…
Sada radi već dosta dobro, neke stvari brutalno dobro … a bit će samo bolje… tako da zaista mislim tko se ne prilagodi, ispada.
Mislim, ja sam se dao učiti … jer sigurno da će se i ova nova paradigma moći koristiti vještije i manje vješto. Pojavljuje se jedna nova struktura koju valja razumjeti… i ne mislim ovdje na sami code, nego mislim na organizaciju Claudovog znanja da se on ne pogubi kako projekt raste, da on na optimiziran način usvaja znanja o onome što je kreirao…
Uglavnom, čudesa se otvaraju.
Sa Claudom možeš relativno lako napraviti self-build interaktivnu stranicu. Znači prazan blank page sa magic promptom i daš to useru da kroz razgovor sa stranicom si kreira i poslaguje elemente. Mislim, gdje takav web builder ima… čudesa jednostavno… a tek smo počeli. ![]()
i bit ce skuplje ![]()
slazem se, ali kod razvoja aplikacije nije samo bitno kako izgleda nego i kako je napisana i kako radi “ispod haube” ![]()
AI-generated kod moze biti jako los ![]()