Coca-cola se ove godine odlučila za AI reklamu, o tome kakav je učinak imala možete vidjeti po komentarima.
netko je ispod napisao - For those that are curious: 7,068 Likes 92,994 Dislikes
(I ovih 7,000 vjerojatno ne znaju da je u pozadini AI)
Učinak je takav da korisnici sada masovno pozivaju na bojkot Cole i kupovinu Pepsi za ove blagdane - dakle, dobili su brutalnu anti-reklamu.
Cola će to preživjeti - ali što se sada događa… kome će nakon ovoga pasti na pamet da radi slične reklame? Nije ovo izdvojeni slučaj, svi slični pokušaji prolaze slično.
Ja sam na svom kanalu imao jednog AI sponzora - prošao sam tako da su izgubio par desetka pratitelja i dobio 90% dislajkova, hrpu uvreda i požalio tih 500 eura - ali mislio sam, to je 3d publika, znam da oni imaju averziju….ali na ovom Coca-cola primjeru ispada da je imaju i prosječni korisnici.
Stare Coca-cola reklame su bile CG, dakle bile su kopjuterski-generirane i izgledale su gotovo kao ova AI, (životinje koje piju Colu i sl) ali u čemu je razlika?
Razlika je samo u tome da su LJUDI znali da su te reklame radili LJUDI - umjetnici, kreativci i sl. i da je tu uložen golem trud i nečija ljudska ruka.
Čitao sam da Sora dnevno troši 15mil $ samo na servere i da nema ni blizu prihode da to pokrije ali da je potencijal za budućnost golem u kreiranju AI reklama, filmova, igrica i sl…
ako se ova averzija nastavi - nisam siguran. Tko će otići u kino gledati AI filmove ili kupovati AI igrice ako se to ljudima gadi?
Ja koristim AI svakodnevno - Ne želim se vračati na Google i gubiti vrijeme na sakupljanje informacija kada mi GPT sve servira. Također i u 3d poslu je super kada mi AI jednim klikom napravi transparetnu površinu, kreira neku teksturu, zatražiti inspiraciju i sl… ali samo za te procese u pozadini - generirati nešto sa AI pa prikazati to kao moj rad je nedaj bože… ili prodavati tako nešto krajnjem korisniku je bezvrijedno.
To je moje mišljenje… a vaše?