Commodore za sva vremena - ima li još frikova koji imaju ovu knjigu

Ima li još koga na forumu da je kuckao programe prije interneta, nabavljao knjige poput “Commodore za sva vremena” iz 1986g. Listam knjigu i gledam napomene i oznake koje sam ostavio, Simo’n basic- programski jezik je bio tada moj glavni jezik za igranje s programiranjem :).

1 lajk

Commodore 64 je bio moj prvi kompjuter. Bio je spojen na TV u dnevnom boravku.
Ali imao sam onaj modul što se priključi sa stražnje strane, nisam se bavio programiranjem. To je bilo daleke 1992. godine, imao sam 12 godina i samo su me zanimale igrice.
Kad se sjetim kako smo brat i ja odvijačem namještali glavu kazetofona, da ispravno učita igru sa kasete…
Pa nema opciju save, nego ostaviš upaljen kompjuter preko noći, nastaviš igru sutra.
Tko se prvi probudi, taj nastavlja. :sweat_smile:

4 lajka

Sjecam se tog vremena. Pa nesto kasnije spajanja na net. Pa kad se spojis veci gust nego da danas popijes 5 pivi. Klinci danas ne znaju cjeniti takve stvari tj ne znaju se veseliti sitnici jer imje sve servirano…

2 lajka

Ja se bavim kompjuterima računarima još od 1985! Štaaa ne verujete! Pa evo vaaaamm! Ovo je bio moj prvi kompjuter, doduše nema kasetofon negde tokom godina se izgbio tokom selidba,Imam još onaj onaj debeli punjač od 100 kila.:joy:

Najdraže igre su mi bile boluder dash, ghostbusters,Summer Games,Bubble Bobble.:grinning_face:

p.s. izvinte na prašini jbg. stajao je u buždaku što kažu

1 lajk

Da, da. Mi smo se spajali na Carnet preko 14.4kbps modema. I to nakon 22h, kad su jeftiniji impulsi. Mislim da je bilo samo nekoliko linija za cijeli grad. :laughing:
Onda sam otkrio BBS-ove i razmjenu poruka preko BBSova.
I bježanje od staroga kad dođe račun za telefon… :sweat_smile:

Au, moj C64 je bio nešto noviji model. :sweat_smile:
Bio mi je najbolji na svijetu, dok susjed nije iz Njemačke donio Amigu 500. Pali smo na guzicu kad smo vidjeli šta Amiga 500 može. Ferari!

1 lajk

Znam koji je model .
A Amiga je bila u to vreme je bio bog za video igre. No ne znam da li se s njom moglo šta progaramirati

1 lajk

:slight_smile:
Naravno da ima.
Samonije bio Commodore. Bio je Orao i “Klub Narodne Tehnike grada Zagreba Franjo Kluz”. Moj prvi dodir sa racunalom.
Nakon 2 godine prckanja po Orlu (i pisanja u Basicu i assembleru), radio sam cijelo ljeto (imao sam 15 godina) da bih skupio 300 njemackih maraka i dao covjeku da mi presverca preko grane Atarija 130XE iz Njemacke.
Programe sam citao u “Svetu kompjutera” i “Racunarima” (zivio sam u Zagrebu, ali tada su ta dva magazina bila najpopularnija u ex Jugi), prilagodjavao ih Atariju i igrao.
Usput, nisam imao niti kazetofon niti disk drive za Atarija, pa sam svaki puta mora unositi rucno program.
To me na kraju i dovelo do mog zivotnog poziva - software developera :slight_smile:

A Commodorea 64 se sjecam jako dobro, prijatelj ga je tada imao, igrali smo uglavnom Boulder Dash :slight_smile:

3 lajka

Prvo ZX spectrum, pa Commodore 64 a onda Commodore 128, pa 286-ica :wink:

Prvi modem kojim sam se spajao je bio 2.4kbps-a ali veća fora je bilo za ZX Spectrum kad se software snimao slušajući emisiju na Radiu 101 koji su čini mi se subotom puštali preko eterra zvukove koje si snimao na kazetu kako bi mogao pokrenuti program ili igru…

2 lajka

eeee… da bilo je i toga! To sam totalno zaboravio

Sjećam se da sam silno želio praviti igrice no kad sam nabavio knjigu i počeo nešto kao kuckati praviti grafike to je bila totalna banana. Znam da sam preko basic-a pa turbo basic-a napravio program koji iscrtava elipsu i osnovne oblike no to iscrtavanje nekoliko obliak trajalo je nekoliko minuta, piksel po piksel. Brzina kroz program je bila spora. Strojni kod je bio puno brži u izvođenju i kompliciraniji pa sam odustao. Sjećam se nakon C64, 386, pa amd neki na 400MHz, pa pentium 3 - pila s 1MB externe proc memorije, pa sam onda kupio Celerona na 1700MHZ a tada je bio u igri i pentium 4. Sjećam se AMD je prvi izbacio 64 procesore. Atlon- Barton, Sempron je bio slabiji AMD, kao celeron i pentum4.

hahhaha ti si bio zagrižen isto ko i ja :grinning_face_with_smiling_eyes: .Mene je očaravao Basic jezik kao i turbo basic samo sam tražio programe da mogu nešto da iskucam da vidim kako to radi ili grafika kakva će ispasti na kraju. Kad bi uspeo u tome nigde kraja sreći.

Čak sam nabavljao i komplete na kasetama porgrame koji su se zvali " grafičko muzički komplet programi" (mislim da negde i imam tu kasetu)

Ja sam imao onaj "pilotski crni džojstik sa onim crvenim dugmetom na vrhu koji sam kršio maksimalno naročito uz one atletske igre :joy:

Pentium 4-ka je nekad bila ko sad kompjuter od nekih 2000€! Bog i batina što bi rekli !

ja sam od dijelova statora motora, opruge i prekidača iz starog zvona od zgrade te cijevi pola cola za vodovod napravio jojstik, naravno s kabelom od jednog neispravnog i to me oduševilo. Doduše opruga je bila pre jaka :slight_smile: pa nakon desetak minuta igre morao praviti pauzu jer mi se kočila šaka od naprezanja no iu dalje sam udarao ko manijak i igrao.

Asembler sam planirao savladati nakon igranja u basic-u no nikad nisam uhvatio vremena za to :).

2 lajka

Zaboravih dodati da mi je prvi kompjuter bio komad stiropora s papirom na kojem sam nacrtao tipke, slova itd. Sliku sam vidio u Galaksiji (SF novine iz tog vremena).

Materijalizirao sam :wink: comodore 64 i dobio nedugo nakon igranja na izmišljenom kompu.

2 lajka

Orao… Prvi doticaj s računalima. Na njemu igrali Boulder Dash i Manic Miner i učili programirati.

Kasnije u srednoj školi tek sam kupio C64, debeljko. Prodao ga prije jedno cca 10-tak godina, možda i koju godinu više.

Kod bratića Amiga 500 vrhunac… kasnije prvi PC 486 DX2 (nemam pojma daljnje specke).

3 lajka

Zanimljivo do sada je to..da smo svi kao mali i mladi imali kompjuter .I danas se bavimo informacionim tehnologijama, websajtovima, programiranjem itd…

Valjda nas je to očaralo pa smo nesvesno kroz život težli ovim čime se danas bavimo dal kao hobijem ili pravim poslom.

2 lajka