Zadnjih nekoliko mjeseci radim na jednom projektu koji koristi programatski SEO pristup — i prije nego što krenem s punim postom o tome šta sam napravio, htio bih čuti ima li neko ovdje iskustva s ovim.
Šta je uopće programatski SEO?
Umjesto da ručno pišeš 10 stranica, napraviš sistem koji automatski generiše 10.000 stranica — svaka targetira specifičan long-tail keyword. Ključ je da imaš jedinstven dataset koji opravdava toliki broj stranica.
Moj slučaj ukratko:
Koristim jedan veliki javni dataset (~6 milijuna zapisa) iz kojeg generišem regionalne stranice. Svaka stranica prikazuje jedinstvene podatke za određenu regiju — podaci koji nigdje drugdje nisu dostupni u toj granularnosti.
Trenutno: ~19.000 URL-ova, KD 4-15 za većinu keywordova.
Pitanja za zajednicu:
Da li neko ovdje radi ili je radio pSEO projekte?
Kako ste riješili problem “thin content” zaštite?
Koliko brzo Google indeksira ovakve sajtove?
Da li podaci sami po sebi mogu biti dovoljni bez dugih tekstova?
Rado ću podijeliti više detalja o projektu — tehnički stack, troškove, keyword strategiju — ali prvo htio čuti tuđa iskustva.
Nisam veliki expert za SEO evo kod mene slučaja sa novim sajtom expier domenom,…
Napravio sam nov sajt ,sajt za balkansk posetioce. Sajt sa expired domenom koji je prvi put bio na netu 2013 godine. Uglavnom .. da ne trunim previše 2 puta je bio na expired “listi” i od ove godine je kod mene.
U startu na localhost dodao sam preko 300 članaka pa potom izbacio live sajt na net.
Googleu je trebalo od početka marta do pa do polovine maja da pohvata jedno 200 članaka da bi tek do kraja maja svih 300 i više URL linkova bot indeksirao. U početku prva 2 meseca sam gurao po 5 članaka novih na sajt, kada sam video da ne može da stigne da pokupi smanjio sam na dnevno po 3 članka tako da je uspeo sve da ih “pohvata” to jest indeksira
Posle sam našao foru da preko wp plugina rank math i google API-ja da mi indeksira nove članke kako objavim tako ja samo ručno submitujem članke (ne idem uopšte na GSC console) a mogu da dodam oko 200 url je limit
I da sve zavisi ako je novi domen google ga vrlo lako može staviti u sandbox .Sa mojim nije bio slučaj jer je domen već bio na netu i imao je isti sadržaj ko pre
Ah..šta da ti kažem što se tiče SEO optimizacije sajta i rengiranja linkova tu sam prezadovoljan. Što se tiče poseta za tako mlad sajt tu i Tamo ni jesam nit nisam zadovoljan.. prerano je reći
Naravno ne može poseta navući odjednom više težim da mi poseta bude s googla nego sa fb grupe. A i sama niche sajta je u malo jačoj konkurenciji a ima ii i relativno dosta tako da što bi narod rekao “neka srednja žalost”
U suštini teško je danas išta predvidjeti. Google je postao totalno nepredvidiv. Trenutno za jedan sajt na engleskom imam posjete sa Binga, Yahoo Duckduckgo, a sa Googla ništa. Indeksirao kao, ima impresija i ugušio ga.
Evo već dvije godine se “laktam” po njemačkom tržištu i mogu vam reći da je ova igra mačke i miša sa Googleom postala baš ozbiljna priča.
Kad pogledam šta se radi kod nas na Balkanu, vidim da 90% ekipe i dalje fura strategije od prije 10 godina: ciljaju se neke magične brojke od 2000 riječi, interni linkovi se slažu po nekom starom šablonu, ključne riječi se guraju u svaki H2 i H3… Ljudi, to vrijeme je davno prošlo. Googleovi algoritmi danas “vide” puno dublje nego što mi mislimo.
Imam jedan pravni portal star dvije godine. Prvih godinu dana je radio brutalno – sve što bih izbacio, rangiralo je top 5 bez problema. Onda je došao onaj veliki update prošle godine i od tada se borim. Skoro godinu dana pokušavam da ga vratim na noge. Radio sam kompletan rewrite, peglao YMYL, pazio na E-E-A-T kao da mi život zavisi od toga. Članke od 1700 riječi sam skresao na nekih 1000, ali fokusiranih, gdje svaki pasus ima težinu i daje konkretan odgovor. Sada samo čekam novi update. U GSC-u vidim da skaču pozicije za te stare ključne riječi, što mi govori da ih Google još uvijek vrti po nekim testnim bucketima.
Interesantno je da sam paralelno imao drugi informativni sajt koji je godinu dana stajao u mjestu, a ove godine je prosto eksplodirao. Proteklog mjeseca je zaradio više nego ovaj prvi, u koji sam uložio puno više truda i nade.
Na svojim greškama sam naučio jednu ključnu stvar: na velikim tržištima poput njemačkog, Google ima brutalne filtere. Nije više dovoljno samo napisati tekst – moraš proći kroz te “sito i rešeto” filtere samo da bi ti sajt dobio prvu pravu impresiju. Google danas nevjerovatno precizno prati ponašanje korisnika: koliko dugo zadržavaju pažnju, da li su našli odgovor kod tebe ili su se vratili nazad na pretragu da traže dalje, odakle dolaze, kakav im je lokalni kontekst… Ako te tu provale kao nekog ko samo “filuje” sadržaj, gasiš svjetlo.
Uskoro planiramo pustiti jedan novi pSEO projekat, pa ću vas redovno izvještavati kako se ponaša u “divljini” i kakvi su rezultati sa novim update-ima.
Najgore je od svega …mislim na web portale, je to što, je google-ova AI ukrala na globalnom svetskom nivou, gotovo 75% posto sabraćaja ka sajtovima . Jer bukvalno google-ov AI se “hrani” podacima sa naših sajtova a mi webmasteri i vlasnici sajtova gubimo posetu, samim tim i zaradu.
Za E-E-A-T sam čuo da je tu google ekstremno rigorozan i da trebe doooobro da se potrudiš da sve “uštimaš” da gogoleu sve paše. Naroćito kad je reč o zapadnom “tržištu”
Ja misli da google i dalje za rangiranje sajtova skriveno koristi keyworde ali one long tail keyworde.
Google masovno koristi gde god stigne svoj AI tako da je danas je SEO ili na primer adsens sasvim drugačija priča od pre 2 -3 godine. Usudio bih se reći da AI uveliko sam odlučuje koji je sajt dobar koji je smeće,koji sajt e pogurati koji neće.
Hoću reći da malo se uzima u obzir ( google) neki ljudski efekat , ljudsko neko razmišljanje ili tako nešto..