EU AI Act: Od sutra stižu nova pravila za označavanje AI sadržaja

Ako koristite ChatGPT, Gemini ili neki drugi AI alat za izradu sadržaja, vrijedi baciti oko na nova pravila iz EU AI Acta koja počinju vrijediti od sutra, 02.08. 2026.

Dobra vijest je da ne treba označavati svaki članak koji je nastao uz pomoć AI-ja.
Ako je čovjek editirao, provjerio činjenice i preuzeo uredničku odgovornost za sadržaj, u pravilu ne treba stavljati oznaku “AI generated”.

S druge strane, obveze postoje za neke druge slučajeve:

• AI chatbotovi moraju jasno dati do znanja da korisnik razgovara s umjetnom inteligencijom.

• Realistične AI slike, video i audio (deepfake sadržaj) moraju biti označeni kao AI sadržaj.

• AI tekstovi o temama od javnog interesa koji se objavljuju bez ljudskog uredničkog nadzora također podliježu pravilima transparentnosti.

Kako vi planirate riješiti ovo na svojim projektima?

1 lajk

Ja uvek kada koristim AI slike dodam lupam…sad… AI gemni, AI bing, AI ChatGPT a inače na sve slike free stavljam odakle ih sam preuzeo, za svaki slučaj.

Ne bih da plaćam sliku vrednu 20$ nekoj scam kompaniji koja traži za autorske slike 500$.
Na kraju najbitniju stvar nisu sredili a to je sledeće…

Ja da imam kakvu moć i poziciju pitao bi i google i EU šta ćemo sa našim člancima sa sajtova koje nam gogole ( i ostale AI platfome) kradu i uzimaju novac od nas webmastera, kroz AI odgovore? A nama ko vlasnicima tih istih članka ne plaća ni centa!

1 lajk