Google AdSense zarada i iskustva

Tema posvećena razmjeni iskustava, savjeta i pitanja vezanih uz zaradu putem Google AdSense programa.
Ovdje se mogu dijeliti informacije o optimizaciji oglasa, pravilima programa, strategijama za povećanje prihoda te izazovima na koje korisnici nailaze.

Pozivaju se svi zainteresirani za monetizaciju web sadržaja putem AdSensa da sudjeluju u diskusiji i podijele svoja iskustva.

Cilj je pomoći jedni drugima da bolje razumiju i iskoriste mogućnosti koje AdSense pruža.

Ne znam hoće li biti kome od pomoći, ali koliko čujem, a i sam sam se u to uvjerio - sve teže prihvaćaju nove sajtove na AdSense, tj. dosta su strožiji.

Ja sam napravio sajt, 95% AI članci, i s Pinteresta dobivam promet (Ca. 5k pageviews mjesečno za sada), međutim nikako me AdSense nije htio prihvatiti. Pokušao sam dva puta, čak sam i na Ezoic pokušao i tamo su me odbili.

Broj članaka je oko 50. Nikako mi nije bilo jasno zašto, sumnjao sam skroz da je AI problem, i onda sam odlučio napraviti nešto što AI ne može - snimio sam kratak video ca. 20 sekundi sebe kako se predstavljam.. Doslovno tipa: Hello everyone, my name is Petar and I’m from Dubrovnik, Croatia. Welcome to this site and I hope that you’ll enjoy… nešto u tome stilu.

Ponovno podnio zahtjev za AdSense, i u roku od 2 dana prihvaćen. E sad, ja mislim da je zbog toga, iako sam odradio bio još izmjena na About stranici i malo na homepage.. Na about stranicuz sam još dodao jedan odlomak gdje pozivam brendove da mi se jave ako žele da recenziram njihove proizvode - doslovno sam to napravio samo radi AdSense, mala je šansa da mi se neko od brandova javi, ali eto neka stoji.

I da, na homepage sam također dodao fejk subscribe obrazac, čisto da izgleda ozbiljnije.

Da rezimiram jer pišem zbrda zdola:

• Promijenio About stranicu gdje je najvažnija promjena da sam dodao kratak video sebe gdje brzinski predstavljam sajt
  • U About stranici dodao odlomak gdje pozivam brendove da mi se jave za suradnju
  • Promijenio home page stranicu da izgleda elegantije (npr. umjesto pravih fotografija za kategorije, uz pomoć ChatGPT napravio ikonice za kategorije), sa samo nekoliko featured članaka, i da ima subscribe obrazac

Ukratko, ništa prevelika promjena nego što je prije izgledalo, ja baš mislim da je taj video bio presudan i da kad su njega pogledali nisu puno niti čačkali.

Nadam se da će nekome biti od pomoći :slight_smile:

btw. petardz mi je nickname ovdje, na starom forumu sam bio petarvu

4 Likeova

Verovatno si zbog toga uspeo da dobiješ adsense na stranicama AI sajta.

1 Like

Malo podsećanje pošto sam jutros obajvio neki post vezan za (pra)stari ovaj forum

Evo kako je nekada izgledao baner google adsense tamo negde, davne 2003 -2004-te godine.

Tada se moglo menjati boja pozadine, fonta, okvira bilo idealno za klikove :grinning_face: Naravno tad je CRT bio ekstremno veliki u poređenju sa današnji hehehe i oglasi se vrteli na sajtu, na osnovu keyword-a na sajtu to jest tekstu .Kakva woow vremena!

A zar se sad ne vrte?

Generalni news siteovi budu samo personalizirani, ali tematski gotovo uvijek budu uz tematiku sitea.

Uglavnom su personalizovani 90% .Osim ako vlasnik sajta i adsense ne naštima drugačije- To jest da ti sam možeš u podešavanjima adsesne da staviš kakvi će da se vrte personalizirano oglašavanje ili nepersonalizirano oglašavanje

Mora bih istraziti, ali posto za istu regiju a razlicte nishe imem veliku razliku u RPM, onda bih zakljucio da nisu personalizirani vec tematski.

1 Like

Pretpostavljam da sad isto ulogu igraju i zakoni o privatnosti na internetu, cookie consent itd

a da ne pricamo o tome da prosjecsn korisnik daleko bolje prepoznaje native oglase

Da,upravo tako. A najviše utiču cookie consent. zato i traže kada dođeš na neki sajt da prihvatiš one zajebancije. Da bi posle ti mogli servirati oglase za tebe kao poestioca sajta.

Čim krene lošije vrijeme, adsense zarada odmah skače. Tj i ljudi više vremena provode na netu.

2 Likeova

Čim krene loše vreme, Affiliate zarada skače.

8 Likeova

Čujem na jednom forumu da je zarada pala za jedan dan!:open_mouth: Jel vi čiko prodajte falkone avione ?! :joy:Svaka čast kolega drago mi da si uzeo dobru lovu, samo nastavi tako!

1 Like

Svaka čast, koja niša je to?

Kakvo je vama stanje sa Adsense ovih dana. Kao da je sve zamrlo, posjeta ima, reklame nikakve, kao i zarada.

Uvijek je u prvom mjesecu pad zarade jer se svi istroše krajem prethodne godine, pa u prvih par mjeseci tek ide planiranje budžeta i slično.

3 Likeova

Zarada ista kao i uvijek…

1 Like