Google Review Napad

Imam poznanika koji ima obrt, da sad ne idem puno u detalje, netko mu generira jako los review na google i rusi mu ocjenu strasno. Imao je 4.9 konstantno i sad je vec na 4.3, komentari su ocito od nekih cudnih profila (spanjolska i neka imena na cirilici) koja nemaju povijesti. Pitao je mene sto napraviti, ja sam rekao da mozemo jedino prijaviti google-u pa neka google vidi da su profili fake. Prijavili smo, google kaze da je sve u redu.

Postoji li neki drugi nacin boriti se protiv ovakvih napada?

Pitao sam je li ima neke konflikte sa konkurencijom mozda, kaze da nema ali da u zadnje vrijeme kontaktiali neki likovi nudeci internet marketing i pooljsanje rankinga i reviewa pa sumnja da je netko od tih pokrenuo kampanju.

Tu na žalost nema pomoći. 2 su moguća scenarija:

• konkurencija je “naručila” negtivne recenzije od “agencija” koje nude ovakvu vrstu usluga (a ima ih, u sivoj zoni koliko hoćeš)
  • “agencije” same ostavljaju negativne komentare pa te (vlasnika) onda kontaktiraju s “ponudom” za popravljanje rankinga.

Odnosi se na Google kao i druge platforme (Meta, GoodFirms, TrustPilot…)

Opet prijavi iste komentare pa ce ti google pobrisati. Ako nece i tada opet prijavi dok ne pobrise.

Napisi ovdje dal ti je pobrisao.

I nakon nekog vremena ih samo vrate bez ikakve obavijesti.

Da imam obrt, ne bih se pretjerano obazirao na Google Review. Više bih se fokusirao na stvarne klijente, da oni budu zadovoljni. Boriti se oko nečega na što ne mogu utjecati mi se čini kao uzaludno trošenje vremena i energije.