Headless WordPress + Next.js: Arhitektura za vrhunske Core Web Vitals rezultate

Objavljeno na: Arhitektura za vrhunske Core Web Vitals rezultate

Korištenje WordPressa kao Headless CMS-a u kombinaciji s Next.js (App Router) frontendom drastično mijenja način na koji se web stranica isporučuje korisniku. Umjesto da WordPress generira HTML pri svakom posjetu, on služi isključivo kao baza podataka kojoj Next.js pristupa putem API-ja. Što se točno događa u pozadini? U tradicionalnom WordPressu, kada korisnik zatraži stranicu, server…

Možeš li ovo malo detaljnije? Jeli to Ghost dot org platforma ili?

1 Like

Nije Ghost :slightly_smiling_face:
U pitanju je custom rješenje.

Frontend sam prebacio na Next.js (App Router) – dakle statički + SSR gdje ima smisla, fokus na Core Web Vitals (LCP, CLS, INP).
Backend je i dalje WordPress, ali isključivo kao headless CMS.

Pad je bio od core update-a, ali sada je tehnička osnova čista – zato sam optimističan da će se kroz naredna 2–3 mjeseca vidjeti oporavak, jer Google sada nema šta “kažnjavati” sa tehničke strane.

2 Likeova

Sve više developera prelazi na Next.js + WordPress + Cloudflare konfiguraciju. Nebi bilo loše imati odvojen topic na tu temu.

2 Likeova

Iskreno uz AI danas uopšte nije teško napraviti. Prije 3 godine čini mi se da sam pokušao i zapeo sam negdje i odustao.

Danas je to mnogo lakše uz AI za 40-50$ kroz terminal ćeš napraviti :slight_smile:
Bukvalno AI ti sve odradi :slight_smile:

1 Like

Hajde baš da vidimo koliko će to uticati i da li će doći do oporavka. I ja sam pokrenuo za sebe jedan mali lični blog-affilate, čist PHP, bez baze. Pošto neće biti ogroman sajt nije problem da ga održavam. Ide na shared hostingu, i bez problema na Google ide oko 100 i na desktopu i na mobilnom.

Postoji tu još prostora za doradu ali ne da mi se iskreno :slight_smile:

Ove brojke se mogu i na wp dostići ali “varanjem” mjerenja stvarni rezultati su u gsc. I to mi je najbitnije da je tamo Passed :slight_smile:

MOBILNI

DESKTOP

Pokušati ću sedmično izvještavati :slight_smile:

2 Likeova

To je to, svaka čast, tako i treba biti. I kod mene je slično, samo što je mali sajt, lagan, bez CMS i baze, ne bi se moglo tako na veliko.

1 Like