Pozdrav svima!
Prije 2 godine sam na starom forumu bio kratko, naletio sam pitati je li bolje koristiti .com ili .hr domenu za Hrvatsko tržište. A sad je napokon vrijeme da se projekt i započne. ![]()
“Project journey” teme su mi uvijek bile zanimljive za čitati. Pomislio sam da bi za projekt mogao napraviti jednu takvu, pa sam se zato i sjetio ovog foruma. Vjerujem da mogu puno toga naučiti iz komentara kojih će, nadam se, biti.
O projektu
Radim u kao zastupnik u osiguranju već dugo godina. Web-stranica je predviđena kao marketinški kanal za mene, odnosno police osiguranja koje nudim. Brand i domena za koju sam se odlučio je osigurano.hr.
Naravno, svjestan sam da je ova niša vrlo kompetitivna. Ali, nije mi ni plan tući se sa velikim korporacijama, nego pronaći svoje mjesto pod suncem.
Trenutno stanje
Projekt je pokrenut prije otprilike mjesec dana, sredinom veljače 2026. Par statistika sa Google Search Console:
- Indeksirane stranice: 15
- Organske impresije: oko 1000
- Organski klikovi: 12
- Broj upita za koje rangira: 43
Već primjećujem da impresije padaju svaki vikend. Rekao bi da je to očekivano. Došlo je lijepo vrijeme i rijetko tko sada razmišlja o osiguranju. Ali generalno broj raste, što mi je drago za vidjeti.
Što se tiče statistike samog weba, većinom viđam nekakve botove, ali tu i tamo se zalomi neki hrvatski IP. Ništa vrijedno spomena.
Poslovni model
Posjete: SEO (informativni članci)
Plan je pokriti čitav entitet osiguranja imovine, da stranica postane “go-to” odredište. To planiram postići informativnim člancima koji na razuman način objašnjavaju sve bitne informacije. Svrha ovih je naravno da dobro rangiraju u SERPovima i donose svježe čitatelje.
Monetizacija: Lead-gen kalkulatori
Osobno mrzim kad na webu nešto želim kupiti da me se unaprijed ispituje osobne i kontakt podatke. Moja stranica će nuditi okvirnu cijenu odmah, pa ukoliko je posjetitelj zainteresiran, dogovaramo daljnji kontakt. Ovo mi je glavni model za generiranje upita, a ujedno i filtrira ljude koji su poslali upit samo da saznaju cijenu.
Do sada odrađeno:
- Napravljena 3 kalkulatora: Nisam još u potpunosti zadovoljan UX-om, a moram i provjeriti točnost izračuna koje izbacuju. Ali neka ih.
- Objavljeno ukupno 8 članaka: Viđam neke propuste pa ću ih i naknadno dorađivati
Tehnikalije
Web stranica bazirana na Astro JavaScript frameworku u kombinaciji sa Reactom. Hrvatska domena pošto poslužujem isključivo to tržište. Za sada se odabrani stack dobro drži, no naravno tek sam na početku i nema još puno sadržaja.
Plan
Definirao sam ukupno 5 područja na koje se baziram. Plan je objavljivati 2-3 stranice/članka tjedno ukupno (ne za svaki), dok se ideje ne iscrpe.
Također, za sve postojeće stranice planiram urediti title tag-ove i meta description-e jer mislim da ih nisam dovoljno dobro napisao.
Ono što mene zanima je vaš feedback na ideju/sajt, kako vam se čini? Je li pre rano za reći za statistiku sa GSC da je dobra ili loša?