Imam jedno pitanje za ljude koji se bave domenama ili su ranije prodavali expired / premium domene .
Nedavno sam registrirao jednu domenu koja sadrži naziv poznatog brenda + dodatnu riječ koja opisuje proizvod. Domena je kratka, lako pamtljiva i ima potencijal da se rangira u Google pretrazi za određene komercijalne keyworde.
Zanima me nekoliko stvari:
Kako najčešće pronalazite kupca za takvu domenu?
Da li čekate da se firma sama javi?
Ili im direktno šaljete ponudu za otkup?
Kako procjenjujete vrijednost domene ?
Da li gledate search volume keyworda
CPC
brand value
ili postoje neki alati za procjenu?
Da li je bolje:
držati domenu parkiranu i čekati ponudu
ili napraviti mali SEO sajt / affiliate projekat da dobije promet i backlinkove?
Ako je domena povezana sa brendom (nije identična, ali sadrži ime brenda), da li je neko imao iskustva da je firma:
ponudila otkup
ili tražila transfer domene?
Ne bih još otkrivao tačnu domenu dok ne odlučim šta ću s njom, ali me zanima kako ljudi iz prakse pristupaju ovakvim situacijama.
Prije dvije godine sam prodao .hr domenu.
Odrediti vrijednost je bilo pomalo zahtjevno, jer praktički imam samo jednog potencijalnog
kupca. Kako odrediti koliko je taj jedan kupac voljan platiti? Jer ako on ne kupi, neće nitko.
Pronašao sam online njihovu prošlogodišnju dobit i odredio cijenu koja je bila 1% njihove
dobiti od prošle godine.
Meni je to bilo više nego dovoljno, a njima (nadao sam se!) nije skupo.
5-6 dana nakon što sam im poslao Email, javio mi se njihov odvjetnik. Pristali su na cijenu,
poslali su mi ugovor, tražili su da im prebacim domenu prije nego mi uplate novac.
Pristao sam jer se radi o respektabilnoj firmi. Nakon što su dobili kontrolu domene, uplatili
su mi dogovoreni iznos i svi sretni.
Dakle, to je bilo prije dvije godine. Od tada više nisam naletio na takvu priliku na našem tržištu.
Pozdrav Brane, hvala ti na odgovoru. Kod mene je situacija malo drugačija: trenutno imam .hr domenu i razmišljam da je iskoristim za affiliate sajt (recenzije, preporuke proizvoda, vodiči, usporedbe cijena i sl.), jer mi je šteta da stoji. Realno, ako se dobro uradi sadržaj + SEO, može to biti skroz solidan projekt i bez “lovljenja” jednog kupca za prodaju domene.