Najbolji Bang-for-a-Buck Izvor Stock Fotografija

Koji je najbolji izvor ili nacin kako doci do relativno velikog broja stock fotografija za blog clanke? Moze i da je placeni membership ali nesto unutar granica zdravog razuma, tipa ne vise od 100 USD godisnje?

Zasto bi u vreme AI explozije ti ikome placao za bilo kakvu fotografiju?

Odes na Nano Bananu i napises sta ti treba, dobijes u 10 sekundi i molim lepo. Cak mozes korekcije da vrsis, “promeni mi to i to u to i to”…

3 Likeova

jel bolja banan od GPT-a?

Banana je brža i fri koliko hoćeš, bar iz ai studija. Ja odatle i gemini i nano banana koristim. Banana ima i više opcija za format i sam ga određuješ, chatgpt često ne sluša za format i mislim da i nema opciju 16:9 no daje neku svoju formu, a da ne pričam za ostale formate, kod banane podesivo. Ipak chatgpt meni daje bolje ljepše detaljnije one ko umjetničke slike ulje na platnu vodene bolje i sl.

3 Likeova

Ok ali ako mi za clanak bas treba slika nekog grada ili neceg specificnog kao odredeni model auta ili bas neki brand?

Ja obično kad nema slika na free platformama, koristim SORA s tim da u chatgpt mu kažem kakvu sliku želim on ispiše lep pompt koji ubacim u soru.Ponekad uzmem BIng AI mada više sad pretendujem na SORA

1 Like

Bez problema sve to ide. Imas i reve, ja njih trenutno najvise koristim jer me mrzi da stalno skidam onaj znak na nano banani.

2 Likeova

OK pokusati cu. Sad ne znam koji sam AI koristio ali znam da sam zadnji put kad sam slicnu stvar radio (prije oko godinu dana), trazio slike od Porcsche auta u opisanom scenariju i nikad nije dobro ispadalo tipa logo je uvik bio zamagljen ili zamrcen nekako. Moglo je to proc pod nizu kategoriju npr. ali ako trazim bas pravu vizualizaciju mi nije bila opcija. Mozda se sad situacija popravila, pokusati cu sa ovim alatima kaje ste naveli.

Ovo izgleda vise nego solidno za zadani scenarij.

gradove i auta često imaš na pexels i pixabay. ali ako ti treba neki manji grad ili pogotovo specifičniji model auta zna se desiti da će ti teško ijedan ai image kreator dati baš realne i tačne slike, pogotovo za nove modele nečega. nisam baš uvjeren ni da će i sajtovi sa stock fotografijama imati uvijek ono šta ti je potrebno kad su tako modeli određeni u pitanju, bilo čega, da li tačnu marku mobilnog, tableta ili auta. ono što možeš učinjet za džabe je uzimat skrinšot sa youtube pa od toga pravit sliku sa ili bez dodatnog edita sa npr nano banana.

1 Like

Ovo sa jubitou je odlicna ideja. Jel sam legalno u problemu ako uzmem screenshot sa youtube videa?

Ja sam radio to na mnogo sajtova i nisam imao problema. Da li je legalno? Vjerovatno ne ili je siva zova. Vidim da i vrlo ozbiljni portali to rade. Vjerovatnoća da će te neko primjetiti je mizerna, a još mizernija da će nekome to zasmetati. Nisam čuo iko ikad da je imao problem sa slikama skrinšotovima sa youtube

1 Like

Osobno bih sasvim sigurno primijetio da netko objavi screenshot sa nekog od mojih videa, koji svi imaju barem 1 logo u kadru non-stop, a često i više njih. :slight_smile:
Tako sam primijetio jednog lika koji je to učinio i prikrio logoe tako što je smanjio rezoluciju, još je to napravio stavljajući sliku kao svoj thumbnail, no vidio sam ali nisam reagirao, što ipak potvrđuje drugi dio tvog citata. :wink:

Ovo ipak nije točno. Koji bi to bio ‘ozbiljan portal’? :smiley:

Ima milion sajtova koji uklanjaju šta god želiš sa slike od loga pa na dalje, mjenjaju boju auta, povećavaju kvalitet slike, dodaju novo šta treba na slici.. Dakle ukoliko neko oće da ga ne nađu ima opcija tonu ako je baš toliko bitno da se kamuflira, a mislim da nije.

Evo ja ću uzeti skrinšot iz tvog videa i objaviti i nikad nećeš naći nema teoretske šanse

Nekad sam na mondo viđao, a viđah i na još nekim