zadnjih nekoliko mjeseci radim na SEOPAL-u, svom prvom SEO SaaS alatu.
Ideja je nastala iz realnog problema: svi alati daju neki “KD score”, ali rijetko koji ti stvarno pokaže zašto se neko rangira i gdje tačno postoji rupa u SERP-u.
SEOPAL je fokusiran na dubinsku on-page analizu top rezultata i identifikaciju Golden Keywords – ključnih riječi koje imaju pretragu, ali ne zahtijevaju savršenu stranicu, jak domen ili agresivan link building da bi se ušlo u top 10.
Kako SEOPAL zapravo radi
Unese se ključna riječ i alat:
povuče top 10 Google rezultata
za svaki URL izvuče:
kompletnu H1–H6 strukturu
broj riječi i dubinu sadržaja
prisutnost slika, videa i ALT tagova
osnovne SEO metrike (autoritet, linkovi, itd.)
Zatim:
iz svih URL-ova izvlači ključne riječi koje se stvarno koriste u sadržaju
uklanja duplikate
gleda koliko se koje ključne riječi pojavljuju u H-tagovima
grupiše ih po temama (topical relevance)
Na osnovu toga SEOPAL označava Golden Keywords – pojmove gdje:
postoji solidna pretraga
konkurencija se rangira sa slabom ili površnom on-page strukturom
sadržaj nije tematski pokriven kako treba
i gdje se rangiranje može postići dobrim sadržajem i pravilnom strukturom, a ne nužno linkovima
Drugim riječima:
ne gledamo “koliko je keyword težak”, nego “koliko je konkurencija stvarno dobra”.
Trenutni status (MVP – iskreno stanje)
MVP je online
Registracija i login rade (email verifikacija se još pegla)
Testiranje je trenutno ograničeno na manji broj korisnika dok pratim API opterećenje
Website analysis sekciju za sada zanemarite – nije fokus i nije reprezentativna
Fokus je isključivo na keyword + SERP logici, koja već radi
Ako ima ovdje ljudi koji aktivno rade SEO, zanima me:
Ima li ova logika smisla u praksi?
Jesu li Golden Keywords zaista korisne ili bih trebao dodatno pooštriti filtere?
Da li je ovo alat koji biste stvarno koristili svakodnevno?
Plan mi je da do kraja sedmice zatvorim sve funkcionalnosti koje su već vidljive u dashboardu.
Hvala svima koji će odvojiti vrijeme da testiraju ili ostave komentar i slobodno pitajte sve. Kome treba full analiza sa unlimited stavkama, pišite u pp. Trial verzija ne nudi istrazivanje backlinkova i dobije se samo par KW sugestija.
Konkretno: alat je povezan na više API-ja i traži situacije u SERP-u gdje se za keyword sa realnom pretragom rangiraju stranice sa niskim domen autoritetom.
Ako stranica sa DA 1–5 može biti u top 10 za keyword od 500+ pretraga, to je vrlo jasan signal da SERP nije zasićen jakom konkurencijom.
To je na kraju cilj alata, da se što lakše dođe do takvih keyworda, a sekundarna su SEO početnici koji žele samostalno raditi research bez skupih alata i agencija.
Drugim riječima:
alat ne tvrdi da objašnjava sve razloge zašto se neko rangira, ali vrlo precizno pokazuje gdje Google već toleriše slabiji autoritet ili on-page pokrivenost.
A u praksi, upravo su to situacije koje nas zanimaju jer tu najlakše ulazimo sa kvalitetnijim sadržajem.
Ok, kužim to i to mi ima smisla za otkriti gdje je slabija konkurencija.
No mene je piknulo u oko ovo:
… ispada po tome da tvoj alat može znati zašto je Google odlučio nekoga bolje rangirati, što bi značilo da alat mora imati sve uvide koje ima Google za neku stranicu, a to mislim da je nemoguće (bez da si insider od Googlea.)
Možeš pratiti neki spektar onoga što bi moglo biti Googleu relevantno - no ono, možda i najbitnije, može ostati skriveno.
Ako on uzme uzorak 1000 keyworda i njegov alat ustanovi korelaciju ne i tacan razlog zasto nesto rangira, znaci da daje samo dobar hint, samo to bi vec bilo izuzetno korisno.
Kako to da si odabrao tu domenu? Vidim da je i seo-pal.com slobodna, koja je nekako bolja od .me za ovakav projekt, al vjerojatno postoje i bolje. Ovako me asocira na neki indijski cheap servis.
Volio bi testirati pa mi daj pristup punoj verziji ako nije problem, regao sam se maloprije.
seo-pal.com je bila moja domena i onda sam izgubio pristup accountu. Evo kupio sam opet. Tu cu finalni projekat prebaciti ili da kupim ove neki fancy .io ili .ai?
Dodijelionsam ti unlimited. Dodao sam i par funkcionalnosti, probaj obrisati cache za svaki slucaj.
Ovu pricu sam pokrenuo 2020. godine i tada je bila dosta teska za realizovati zbog API-ja, i dijela za generisanje contenta. Mislim da je tada Jasper aktuelan, ali nije mogao generisati content kao danas.
Ideju sam poslao na adresu nekoliko poznatih SEO strucnjaka iz regije. S nekima sam obavio razgovore, vidio se uzivo i na kraju pricu zakljucim sa jednom inzinjerom iz Bg-a koji iza sebe vec ima jedna uspjesan startup.
Prva verzija je bila nekada davno, mozda 2021.-2022. Tada su forumasi testirali prvu verziju, onda je uslijedila pauza, okrenuli se drugim proizvodima.
Prosle godine uleti investitor. Kupimo godisnji semrush API i na kraju godine nas banuju, razlog - konkurencija.
Generalno, sada dolazi najtezi dio posla. Kako se probiti na trziste i doci do prvih kupaca.
Ukoliko bude neki pozitivan feedback testera. Moja ideja je da idemo na appsumo, producthunt i sl.