Ne znam je prikladan komentar za ovu temu, ali čini mi se da nismo pokrenuli neku AI općenitu.
Skoro godinu dana sam koristio ChatGPT umjesto Googlea. Ne pamtim kad sam nešto uopće Googlao.
No, Chat petica je doslovno neupotrebljiv tool. Koliko ja to mogu vidit, ne služi doslovno ničem nego ako imaš ideju što napraviti s njegovim APIem. Nevjerojatno mi je da je za obični translate postao lošiji od Google translatea.
Vratim se ja tako na Google zadnjih 10ak dana, kad ono Google doslovno prepun sranja koja je napisao Chat i njemu slični. Što sad?
U čemu je bolji?
Trebate to definirati jer nije svejedno recimo jeli ti sastavlja neki članak o tome gdje si ronio ovog ljeta ili pišete neki računalni program zajedno?
Recimo u Java i Kotlin-u.
Bolji u kodiranju, može ispisat koda bar 5x (vjerovatno i više) više od chatgpt, može uporedo pročitat 5 pdf knjiga dok chatgpt ne može cijelu, tj može znat tačno odgovorit oko bilo kog pitanja u vezi knjige, chat gpt ne može, bolji i tačniji je oko opštih informacija i daje više boljih i tačnijih informacija od chatgpt
Ja ga evo koristim par dana. Mnogo bolje odgovore daje, ali je jako spor. Čekam na odgovor minutu-dvije. Često i kaže internal error. Ne znam do čega je.
Evo sam upravo podesio i plaćanje, misleći da je do toga. Ipak, on i dalje ne može da odgovori na upit koji je prije radio. ChatGPT to sve brže obavi.
I što kad nastupi ‘An internal error’, ima li koji poseban protokol?
Ovo mi se nikad nije dogodilo na ChatGPT. Doduše, ima on svoje mane, i to par velikih.
Nema tajne, ponavljaj dok ne prođe. Nekada ga pustim do sutra, pa ponovim i odmah izbaci što sam tražio. Evo konkretno, tražim da mi sastavi tekst (članak) na zadanu temu. On to odradi relativno brzo i uredno. Kada sam pročitao i vidio da je to to, ja mu kažem daj mi taj tekst u HTML za objavu u WordPress. na tom koraku često zašteka. Ovaj korak dugo koristim u ChatGPT. On zna izbaciti nebuloze kada se optereti, ali ga ispravim i na kraju mi da šta sam tražio. Ovaj Google, vrti 5 minuta i izbaci internal error. I tako par puta. Pustim ga do sutra, i nađem History, ponovim da mi tekst stavi u HTML za objavu u WordPress i uradi mi to.
Evo danas koristim plaćenu verziju. Opet mi zna biti spor sa odgovorima. Vidjet ću sutra na izvještaju jeli mi naplatio ili ne, tek toliko da znam kolika očekivanja da imam za buduću suradnju
@c3po@Komentar Meni Google AI Studio nikad ne daje tu gresku, plus ne treba ti placanje za njega Google AI Studio limiti su isti platio ne platio. Sa tim da u Gemini chatu kad platis mozes koristiti bilo koji od modela cini mi se i tu onda imas dugacke limite.
Meni je isto po svemu i ove njegove alatke isto.
Imagen 4 i Imagen 4 Ultra su bolji generatori slika nego Chat GPT.
Milion tokena. Juce sam mu dao 10500 linija koda, bukvalno spakovao cijeli kod iz jedno 50 datoteka u jednu xml datoteku. Trebao promjenu.
Kazem izmjeni to to i to na toj i toj liniji u tom i tom fajlu. Izmjenio radi.
Skonto da je na jednoj podstranici ostala nekonzistentna od rucnog kodiranja stara verzija.
Rekao prekodiraj tu stranicu da stil bude isti kao na ostalima iz xml datoteke.
Na kraju izmjenama dogurao do 470 000 tokena i radi kao da ima 0 tokena. ChatGPT bi ostao u prasini zbunjen i slomljen.
Treba napomenuti da za kodiranje je bolje kad mu smanjis temperaturu na 0.3 i onda ne gubi feature i opcije iz koda koji su vec iskodirani. Rekao bih da je jako blizu Claudea sto se tice kodiranja ali i dalje losiji.
Nano Banana na AI Studiju das mu frame iz prethodnog klipa. Kazes uzmi muski karakter iz ove slike prebaci ga da sjedi na plazi za zenskom haljinom na njemu. On prebaci. Onda uzmes to u Flow i kazes VEO3 Fast sta da uradi sa tim i sta da prica. I eto sad odjednom imas konzistentne karaktere i likove kroz cijeli klip.
Gemini sastavlja i clanke bolje. Zavisno od prompta naravno.
A najbolja stvar je od Geminija onaj Deep Research. Npr kazes treba mi istorija fado muzike ali samo do 1940 godine. Spisak izvodjaca i svi koji imaju snimak iz tog doba.
Sjedes 20 minuta i dobijes curated PDF sa linkovima i podacima koje sam ne bi izguglao ni za 10 dana.
Da li je neko probao v0.diy ? Imam u planu instalirati ga. Probao sam v0.dev i brutalan je ali nije open source. Nemam potpunu kontrolu i to mi je nekako fuj.