Posjete iz Kine i Singapura

Zadnjih 15-ak dana dobivam dosta posjeta iz Kine i Singapura. Posjete traju 2-5 sec što znači da mi samo troše resurse. Trebam li se zabrinuti i trebam li ih blokirati?

Samo da prikažem u kojem je to nelogičnom omjeru:

Blokiraj to su botovi.

Imam ih i ja,na svakom sajtu na serveru.

Ne bih išao tako daleko.

Možda ti na koncu netko od njih ponudi brak. :grinning_face_with_smiling_eyes:

1 Like

:joy: ahahahhaa aaaha

1 Like

Imam shared hosting. Nadam se da je aktiviran GEO IP.

Ipak Cloudflare. Za sve postoji prvi put.

Kine sam se nekako riješio, Singapur ne posustaje :slight_smile:

Stavio sam “Kina ili Singapur” u blokiranje, ali izgleda da blokira samo prvog na popisu. Nemam drugo objašnjenje za ovakvo ponašanje.

Kina blokirana, nadolazi Japan

nemoj ih blokirati ako ne smetaju

Izgleda da je otpor uzaludan :slight_smile:

Smetaju jer ruše prosjek boravka. Sigurno potroše i nešto resursa.

Ja sam ih pustio 2-3 dana,i narasli su skoro na trecinu posjete,i isto toliko su mi umanjili zaradu…Sad ih lovim rucno po ip adresi,i blokiram.

Treba generalno biti pažljiv kada nešto blokiraš. Mene su isto tako napali bili. Sajt na engleskom, rekoh i ne treba mi ta Azija. Preko CF sam sve blokirao, a onda se ispostavilo i više nego sam trebao, tipa crkao mi Ahrefs. Izgleda da su im serveri dolje negdje.

Natjerao si me da provjerim,i upravu si, Huawei i Amazon botovi. Svi sajtovi na engleskom na istom VPS serveru su zahvaceni,onaj koji najbolje ide, najviše ga posjecuju.

Vec sam prije izvjesnog vremena imao ozbiljne probleme sa botovima. Sajtovi su mi u Joomli,i sve sesije se zapisuju u fajlu session,bilo je po 10 u sekundi,sto je dovodilo do rasta baze podataka,i cestog padanja servera. Rijesio sam to u podesavanju Joomle,tako sto mi sad registruje 7-8 posjeta na 10 sekundi,sto nije problem za normalno funkcionisanje.

Hosting mi je predlagao Cloudflare,nemam iskustva sa njim,negdje sam procitao da moze da steka sa slikama. Imam preko 20000 slika na sajtu. Ima li ko iskustva sa Cloudflare, free opcijom?