Kad me već @c3po vuče za tipkovnicu, imam jedan projek(ić) koji nema veze sa internetima ali ima sa operativnim sustavima. ![]()
Nakon gotovo 30 godina aktivnog korištenja Miscrosoftovih operativnih sustava (od DOS 6.2 i Windows 3.11), neki dan sam postavio dual boot konfiguraciju na staro računalo koje nije kompatibilno sa Win11.
Sada su na njemu Win10 i Linux Mint Cinnamon. Računalo je staro 6-7 godina, ali je sasvim dobro i nikad problematično. Da kucnem u drvo.
Drugi motiv za maknuti se sa Windowsa su oglasi u Win11, forsiranje MS Office čuvanja datoteka u oblaku i tako…
Tako eto… sad ću malo eksperimentirati sa Linux Mint. Za sada se pokazuje skroz dobar, nikakvih problema, u početku nije prepoznao drugi monitor, ali kad sam updejtao Nvidia driver, sve radi kao švicarski sir! Printer HP LaserJet je isto prepoznao odmah i printa bez problema.
Malo me brine što Libre Office nije posve kompatibilan sa MS Office datotekama, pa tu zna doći do… izazova. A i Corel Draw (kojega koristim 2-3 puta godišnje) mi radi samo na Windowsima.
Za sve ostalo, Linux Mint se pokazuje čisto dobar.
Tako da mi se čini da ću nakon gotovo 3 desetljeća Microsofta, preći na tamnu stranu.
Čemu Corel kada imaš Inscape i GIMP za Linuxe. OpenSource i vjeruj mi mogu puno više toga napraviti nego Corel. Samo malo prilagodbe.
Pravo pitanje je: a koja je u stvari tamna strana? Ja bih rekao Micro$oft.
Ako ti baš treba MS Office, mislim da imaju uz One Drive opciju online otvaranja i rada u dokumentima. Ja nisam nikada ni koristio često Libre Office, bolje Google Documents otvara i radi sa takvim dokumentima.
Sada, u vrijeme kada imamo toliko Cloud rješenja, nije teško prijeći na Linux, bilo koji.
Hvala na preporuci, isprobat ću ih.
Ima još jedan razlog zbog kojeg mi je problem odreći se Corela.
2022. godine sam potrošio 600-700 eura na licencu za Corel paket. To je najskuplji software koji sam ikada kupio, moram ga još malo iskoristit. ![]()
Da, imaju. Ali hoću da mi dokumenti budu na mom lokalnom disku, ne u oblaku. Plus cijela ideja plaćanja pretplate za korištenje Office paketa mi je odbojna. Uvijek do sada sam birao opciju da platim jednom i imam software instaliran lokalno.
Ovako kad imam dual boot konfiguraciju, većinu vremena ću koristiti Linux, kad mi zatreba Word, Excel ili Corel, nije problem startat Win10 i imat sve to. Lokalno. To mi je bitno.
Nikakvi cloudi, pretplate, oglasi i ostale gadarije.
U međuvremenu ću isprobat GIMP i Inkscape, da vidim imaju li ono što tražim od Corel Draw-a.
Ili instaliraš Linux i onda napraviš VM da ne moraš izlaziti iz Linuxa da bi nešto napravio u Corelu. Jednsotavno postaviš virtualku.
Meni Win ne fali, godinama sam na Debianu i za sve moje stvari me dobro služi.
I da kako što su rekle kolege: GIMP + Inkscape + Scribus + LibreOffice.
Ja vec 7 dana pokusavam po mozda 10ti put preci na Linux. Od nekad Mandrake-a pa preko Mandrive, Sabayona, Ubuntua, Kubuntua i sad openSUSE-a.
Iako na serverima koristim vec 20 godina razne distribucije na desktopu mi uvijek nekako nesto fali.
Stavio prije pola godine Kubuntu 24.04. Koristio 10 dana. Fontovi nisu crisp kao na Win 10, nema mouse scroll wheel speed opcije i jos masu tako nekih stvari i odustanem.
Prije par dana sjedem stavim Windows fontove izmjenjam kako se fontovi renderuju i ajde koliko toliko je lijepo oku ali nikako da napravim brzinu skrolovanja, config file ko da i ne editujem. Promjenim misa opet isto. Stavim imwheel ali nema smisla da za takvu stvar koristim 3rd party program. Krenem da stavim Davinci Studio i ne radi kad sam morao se petljati sa milion komandnih linija opet odustanem.
Preksinoc stavim OpenSUSE Tumbleweed. Fontovi bolji ali opet nisu dovoljno dobri. Opet scroll wheel speed fali, a gledao na distrosea da ima. Pogledam iz nekog razloga i dalje mi x11 goni umjesto Waylanda. Opet u komandnu liniju, podesim Wayland, pojavi se ta opcija i radi.
Instaliram Davinci Studio, ono greska neka sa grafickom. Trazi drajvere, podesi OpenCL i na kraju radi i on.
Krenem da dignem neki klip u njega upload, nema da vidim u upload dijalogu thumbnail od slicica i klipova. Tu mi opet dopizdi i napustim sve.
Slažem se s ovim citiranim dijelom. ![]()
P.S. No hard feelings, Linuxaši. ![]()
Svaka čast, bar si uporan. ![]()
Da sam naletio na toliko prepreka, možda ne bih ni ja. Ali eto, na Linux Mint Cinnamon mi sve
radi iz prve. Najbitnije mi je da nema hardverskih problema. Softverski dio ću već prokopati
po forumima ili redditu, ako (kad) bude potrebe.
Doduše, ja pomalo “varam” jer imam Win10 na dual boot konfiguraciji, još sam u testnoj fazi Linuxa.
Ne obraćam pažnju da li su fontovi crisp, a mouse scrool mi radi na Mintu, bez da sam išta petljao.
Valjda imam više sreće nego pameti. ![]()
Više puta sam se probao prebaciti ali sam slično zapeo na dijelu s aplikacijama ali sad sam našao ovaj program https://www.winboat.app/. Mislim da ću još jednom probati s ovom distribucijom https://omarchy.org/
Au. Za nedavne Windows usere, Omarchy distribucija mi izgleda previše hardcore. ![]()
Samo jako ili nikako (šalim se)