Savjet oko kupovine monitora

Trenutno koristim 24” QHD monitor uz 125% scaling u Win 11 i nekako mi postaje premalo prostora.

Problem mi je što imam u planu prijeći na Mac i to mi komplicira odabir.
Kupio sam Macbook air ali planiram i Mac mini za rad od kuće.
Pročitao sam i pogledao masu članaka i videa oko Mac-a i scaliranja. Znam da Mac koristi HiDPI da redi renderiranje na višu rezoluciju i onda downscale na nižu rezoluciji.
Nisam siguran kako prikazuje na 4k što se tiče veličine. Znam da postoji program BetterDisplay s kojim bi se trebalo moći samostalno definirati scaliranje.

Ima li nekoga da koristi Mac na monitoru?

Dvoumim se između 27” QHD ili 27” 4K.

Ako bi kupio novi 27” QHD monitor, Mac bi radio na full rezoluciji 2560x1440 na retina rezoluciji. Trenutni Win stroj bi mogao držati na recimo 115% jer je dovoljno velik za prikaz ali gubim oštrinu.

Ako bi kupio 27” 4K to su potencijalni problemi s oštrinom slike. Win stroj bi trebao dobro raditi uz scaliranje od 150% ili koliko se već stavlja za 4K.

Gledam Dell monitore:

Najradije bi uzeo 5K ali koliko vidim svi su na 60Hz, a to mi se ne da kupovati. Minimum mi je 100Hz. Znam da nije možda toliko važno za uredski rad ali volim veći refresh rate i svakako mora biti bez FRC-a.

Hvala

Ne sicam se tocno koji sam model ima, ali se sicam da je bia Dell 32” zakrivljeni 4K 144Hz i bia mi je top. Proda sam ga radi selidbe ali sada ga planiram ponovno kupiti :smiley:

Na Macu je bia bomba za raditi

Slabo se kužim. Ovo je moj setup kući

Display PixelSense Flow Touchscreen
3:2 Aspect Ratio
13.8": 2304 x 1536, (201 ppi)

:smiley:

Na poslu imam 2x 21” ali totalno dva različita monitora Lenovo i DELL. Ne bavim se grafikom pa meni ne smeta, ali vidim razlike u bojama i osvjetljenju.