Telefonske prevare

Jučer i danas zaprimio sam 3 poziva i nakon javljanja prva dva poziva samo su poklopili nakon par sekundi. Kod trećeg poziva javio mi se automat i kao da sam nešto osumljičen mi priča, pošto sam bio usred posla odmah sam prekinuo poziv. Da li se vama događa isto? Vidim da se je i po portalima počela pojavljivati ova tema “Istarska policija upozorava na prevarante: Zovu iz drugih država i prijete - Ne nasjedajte! • Istra Terra Magica

Telefonski brojevi koji su mene zvali: +38670559249, +40212119219, +38616385930.

Nešto si razmišljam da li bi sve ovo moglo biti povezano sa jednom ovakvom prijevarom “https://autonet.bug.hr/sigurnost/prevaranti-koriste-ai-glasove-zrtva-prometne-nesrece-zove-majku-i-trazi-novac-52537“. Kao najprije zovu propitkuju i snimaju ti glas i sve je to priprema za jednu ovakvu prevaru nakon šta dovoljno snime da mogu klonirati glas. Šta vi mislite? Da li ste imali sličnih iskustva pokušaja prijevare? Kako se zaštititi, još mi ćemo se nekako oduprijeti tome, ali kako će netko stariji?

Kontam da talas ovakvih prevara tek dolazi. Odgovornost na svakom od nas je da uputimo bližnje u ovakve stvari, naročito one koji se ne razumiju najbolje u nove tehnologije

Nastavljaju pozivi i danas sa broja +33158346958.

Znači imaju pozivne brojeve iz Francuske, Slovenije, Rumunjske.