Web servis - redizajn

Pozdrav,

ako se netko sjeća, tamo još 2018-te sam kupio oglasnik apartmana od @mitricica, i tek sad stiglo na red da ga utegnem :slight_smile: … pao “lagani” redizajn, toliko lagani da je poprilično upitno jel išta od originalnog codea još unutra xd

Voljan poslušati pohvale, kritike i sugestije :blush:

3 Likeova

Meni se svida, pregledno je. Jedino kaj mi se na nekim mjestima prikazuje eng i hr jezik. Il jedno il drugo. Jel si zadrzao stare musterije i dolaze kaj novi?

Moguće fale još neki prijevodi, pa vuče što dohvati. Sredit ce se to…

A korisnici, pa skoro svi stari su tu … al sad tek krećem u lov na nove i imam jako detaljan i zanimljiv plan za to - koji sam čak uspio dobro prodati samo kao plan. (investitorima, jel)

Ukratko, novi CT uz pomoć umjetne inteligencije i racunalne automatizacije moze potpuno samostalno uređivati i održavati up-to-date oglas, ako zna link web stranice tog apartmana.

A hvala tehnologiji, našao sam samo u HR cca 100k takvih izvora, za svijet racunam da ih ima preko 20 milijuna.

Plan je lagano “kucati na vrata” vlasniku po vlasniku, i on će trebati samo reći čarobno “Da, želim” … nakon toga će mu automatski osvanuti oglas na CT i dalje se potpuno autonomno održavati.

P.S. ovi oglasi koji su trenutno u sustavu, još nisu na autopilotu, nego tek importani iz starog sustava u novi tocno onakvi kakvi su bili. Vlasnici će ih uskoro moći prebaciti na autopilot vlastitim odabirom.

Problematika cijele ove priče je bila u tome što se vlasnicima nije dalo održavati kalendar zauzeća (i ostale podatke) za tamo neki “mali” portal koji ne donosi baš puno upita od gostiju.

A potencijalni gost kada dodje na takav portal, pošalje par upita misleći da je smještaj slobodan … i onda brzo dade petama vjetra kada skuži da kalendari uglavnom nisu ažurirani.

To pak vidi google kao velik bounce rate, pa lupi i on ranking “dolje”.

Sada kada krene priča sa ažurnim podacima, vjerujem da će sve krenuti točno kako treba…. A da ne govorim koliko kontenta će nastati, sada kada AI krene dodavati nove oglase - nudit će se vlasnicima i free trial verzije da iskuse “lakoću” imanja oglasa, tako da bi kontenta trebalo svakako biti.

(I neće biti duplicated content, jer AI će raditi rewrite informacija koje će nalaziti vani)

Tako nekako. :slight_smile:

5 Likeova

Zanimljiv projekt, bravo :smiley:

Primijetio sam da kad si na home page, na koji god jezik klikneš baci grešku, i onda kad se vratim nazad sa strelicom, proradi home page na tom jeziku…

Imam još jedno pitanje, vidim da imaš masu domena u raznim državama, sve je doslovno ista stranica samo na drugim domenama, imaš li tu problema sa duplicate content ili da se natječeš sam sa sobom u nekim područjima.

Hvala, i hvala na ovoj primjedbi … istrazit ću. Mada ovako napamet, mislim da se meni otvara uredno za sve jezike, pa mozda bude malo i skriveno ki vrag se tu desava.

Što se tiče domena, tako je bilo posloženo još kod bivših vlasnika … on je šireći domene, dosezao veći broj pregleda i to mu je bila jedna od strategija. Ja osobno nisam bio siguran jel to dugoročno valja ili ne, ali nisam htio tu nešto drastično mjenjati.

Jedino što sam napravio … (ok, prva stvar je bila automatizacija uploada … jerbo ubilo me prvih par dana kada napravim neke izmjene pa uploadati to na 16 strana :see_no_evil_monkey::see_no_evil_monkey:. Huh, kada se toga sjetim xd.)

No što se tiče SEOa, slijedio sam nekakve Google upute i postavio cannonical linkove da sve ukazuju na jednu domenu. (Iako ta i dalje ne prikuplja najviše posjete xd)

1 Like

I ako imam, ne znam xd.

Slabo ti ja pratim te izvještaje ako gdje i postoje, a općenito ovaj CT nije bio baš u fokusu da ću se njime skoro baviti, pa me nije puno interesiralo.

Cijeli ovaj plan za automatizaciju je originalno zamišljen da ljudima omogućim automatsku izradu web stranica (to im najviše treba, znam :blush:) … no taj projekt se malo odužio, pa sam se ovako “usput” dosjetio da iskoristim CT da upogonim taj backand sa logikom za automatsko usklađivanje podataka … da ljudima izrađuje i održava oglase. A web stranice (as master plan) će doći već onda naknadno…

Evo danasnjeg broja pregleda. (Ovo je bilo u 20:00, tako da do kraja dana je jos malo i raslo)

Na svim domenama cca 8k jedinstvenih dnevnih pregleda.

Mene je iskreno iznenadilo kada sam vidio da ta stranica ima toliko pogleda :see_no_evil_monkey: (tek prije par dana to skuzio xd) … mislim, ima još i više, ali nekih 20% otpada na razne botove. To me je isto iznenadilo da su botovi toliki udio posjete, a nebi me čudilo i da ovdje ima puno botova koje ne uspjevam detektirati … jer baš nekako upiti (za rezervacijama) ne prate ovoliku posjetu.

Morat ću to bolje prokljuviti što se tu točno dešava. ChatGPT kaže da uz ovoliku posjetu bi treba debelo sjedit na parama xd.

1 Like

Baksuz od ovih pregleda, malo pomnijim istraživanjem našao da je čak 90% toga od botova. :see_no_evil_monkey: - ali nije mi nikako ni štimalo da je toliko pregleda po drugim parametrima.

Samo gledaš u analitici gde ti stoji provedeno vreme na sajtu 00:00 i to je bot.Mislim da google sam od sebe blokira neke botove. A i ti sam kroz analitiku možeš blokirati botove koji ti dolaze na sajt (sad ovako po sećanju …po IP adresi bota)

Nezz koji klinac se dešava … prvi dan 4k uniq posjeta, drugi dan 9k, treci dan 19k i danas 36k.

Ajde da su to posjete, slavio bi… ali čini se da su skoro sve botovi. Nakon nekog mog filtera koji prati logiku ponašanja korisnika, ispadne da je danas bilo svega 400 posjetitelja.

A akcija na stranici mili bože, bliže pola milijuna. (Pretrage, otvaranja oglasa … )

Uopće mi nije jasno koji k se dešava, al prave posjete sigurno nisu jerbo nema niti jednog upita…

Confused as fak.

Bitno mi je pratiti korisnike programski, jer tako određujem razne parametre oglasa … vidim “image bounce rate” - nakon što gost pogleda slike i ne odluci otici dalje na oglas.

Vidim “price bounce rate” - isto, samo za cijene.

Vidim koliki ctr ostvaruje thumb image oglasa u search feedu

Vidim omjer upita i pregleda oglasa, što je također jako bitan faktor … iz svega toga gradim statistiku koju vidi vlasnik objekta, ali služi mi i da izračunam faktor konkurentnosti svakog oglasa … pomoću njega rangiram oglase u feedu, generalno znam koji oglasi se najbolje dopadaju korisnicima i to sistem koristi za razne svrhe.

Sve sam to detaljno osmislio i jako sam zadovoljan kako bi to trebalo raditi … ali ne može raditi uz ovako krive inpute, tj. ako nemam automatiziranu kontrolu da raspoznajem botove od pravih korisnika.

Inače, ove posjete traju … ako mjerim početak i kraj sessiona, ali da … morat ću vidjeti i kakvo je ponašanje na client strani i tamo hvatati “lopove.”

Mislim da ću privremeno staviti Captchu za sve, da skuzim koji vrag je ovo…

1 Like

A nisam ni spomenuo aktivnost (akcije korisnika) … prvo su bile oko par tisuća, pa odjednom par desetaka tisuća, odmah idući dan bliže 100k, pa idući dan 500k i danas je bilo 1.5M već u 16.00 sata … ne smijem ni gledat koliko ih se napunilo do kraja dana.

Samo što zapišem da se akcija desila uz minimum meta podataka, pojelo 1GB u danu.

No mislim da sam konačno skužio koji vrag se dešava :see_no_evil_monkey::see_no_evil_monkey: … short story, botovi/crawleri su zbog jednog razloga (koji sam im ja nehotice postavio minu) upali u loop i eto vraga.

1 Like