ChatGPT, Grok, Gemini: Iskustva, savjeti, mogućnosti

Tema za sve koji su isprobali (ili tek planiraju isprobati) ChatGPT, Grok i slične alate temeljene na umjetnoj inteligenciji.

Podijelite svoja iskustva, dojmove, praktične primjene ili nedoumice vezane uz korištenje AI u svakodnevnom radu, učenju ili zabavi.
Možete spomenuti i druge AI alate (npr. Claude, Gemini, Midjourney) i usporediti ih.

Zanima nas kako koristite ove alate i u čemu su vam najkorisniji — ili gdje vas još nisu uvjerili.

Taman ovaj novi forum da krene u istom tajmingu kao i GPT5 :smiley:

Jesi isprobao GPT5? U koje svrhe koristite najvše chatgpt?

Ja većinom za proučavanje/pretraživanje tj dobrom mjerom sam Google zamjenio chatgptom.

Mogu vam reći u dosta stvari mi GTP pomogne. Nekad u vezi sajta, nekad mi brzo pruži informaciju koju bi tražio duže preko googlea. Uglavnom dosta pomogne. Mada koliko ja laik u vezi njega mislim da poboljšanja su veoma blaga na primer sa GTP4 na GTP5

GPT-5 i GPT-4 kao da se “nisu ni u putu sreli”… Vidim dosta objava po netu da raja pravo negoduje zbog 5-ice koja im je zapravo “korak unazad”!?

1 Like

Upravo tako kako si rekao Odmah sam video da GTP 5 nije ništa bolja u odnosu na 4-ku.

1 Like

Plus korisnici ce moci koristiti 4o, Pro korisnici ce moci koristiti i vise prethodnih modela.

Ja sam imao interesantna iskustva sa GPT5, ali sve u svemu loše (dosta koristim ChatGPT).

Važno je i reći da nije prvi put da po objavi modela isti bude loš i onda kasnije “dodje sebi”

2 Likeova

Palo mi je na um da je (možda) urađeno namjerno (bar jedno vrijeme) - upravo da natjeraju ljude da plate korištenje usluge!?

1 Like

Isto i meni :smiley:

Ali onda sa druge strane pogledam ovaj video i shvatim da je cijela buka zapravo oko programiranja i developmenta, a ne prirodnog jezika:

Meni su dostupni GPT-5 i GPT-5 Thinking.
Negdje u Settings sam pronašao opciju za uključuvanje “legacy models” i dobio još i GPT-4o.
Za sada još nema GPT-5 mini i GPT-5 nano. Oće l’ bit, ne zna se. :man_facepalming:

GPT5 je zvjer.

Definitivno ga nam daju na kašičicu. Kroz sat/dva sam napravio jedan mini projekat - mozda ga podijelim ovdje na forumu - zabavnog je karaktera :slight_smile:

Ah, testirao sam prošle godine ChatGPT, upiti na hrvatskom, jedino sam mu linkove dao da mi napravio stranicu gdje je popis radio stanica ali s analizatorom, htel sam da se nekaj mrda po ekranu

Kasnije sam napravio još par mini web appova za gluposti. Jedna na vidite koliko vas košta sranje po listiću papira :rofl:

3 Likeova

Zanimljivo sranje :rofl: :rofl: :rofl:

A jbg… Znam stajati ispred i onda gledam koji je najisplativiji za kupiti. Ono negdje više rola ali su manje i onda skužiš da nekad to ispadne skuplje.

Ma imam par appova kaj sam kemijao s ili ChatGPT ili Geminijem u zadnje vrijeme. Ustvari najviše s Geminijem jer nije toliko zaboravan kao ChatGPT.

Doduše AI koristim da mi u većini slučajeva jesam li dobro napisao SQL kada je u pitanju više tablica.

1 Like

Da, i ja sam “otkrio” da je Gemini car za sql i peglanje koda i mnogo je bliži onome što komuniciram sa njim u vezi bilo čega. Pokušao sam i DeepSeek, ali Kinez fura neki svoj slow fazon :rofl:

I evo gore pomenutog mini projekta

U suštini rješenje za problem pisanja i računanja, kroz koje se obično dešavaju (ne)namjerne greške.

Mislim da neki ovu igru možda znaju kao i Šuster.

U svakom slučaju, poenta je na finalnoj stranici, 100% napravljenoj od strane GPT5. Rezultat se čuva i u slučaju refreshovanja stranice.

Baš ne izlazi iz partije kada kliknem na Izađi iz partije

Tap and Hold - zna se desiti da ovaj što piše rezultat “slučajno” izadje iz partije ako nije po njegovom. Ovako mora zadrzati prst na dugmetu 3sek i onda potvrditi u popupu.

Trebao bih eventualno dodati ovu informaciju negdje pored dugmeta samog :thinking:

Kao da su se neke stvari iz OpenAI GPT 4-ke konačno posložile i u 5-icu, jer vidim da više ne luduje 5-ica kao prije par dana kada uopšte nije prepznavala čak ni pojedine standardne to=bio upite !??

1 Like

Upravo tako jer

po objavi modela isti bude loš i onda kasnije “dodje sebi”

1 Like