Kako zaraditi novac koristeci AI

Gledala sam juce neki video, “najbolji nacin kako zaraditi novac koristeci AI”. Ispod je sazetak (made by Gemini), a ja mislim da je osnovno - napustiti stare model i preci kompletno na AI, a ne raditi staro sa zeru Ai-a.

Sta velite?

Glavni koncept: Napuštanje starog modela

Autor naglašava da su tradicionalni biznis modeli poput dropshippinga, klasičnog web dizajna i copywritinga zasićeni i polako izumiru zbog AI revolucije [03:16]. Fokus se pomera sa posedovanja specifičnih veština (koje AI sada može da obavi) na privlačenje pažnje i rešavanje specifičnih problema unutar n tržišta (tzv. “Nischen-Dominanz”) [05:22].

7 najboljih načina za zaradu sa AI u 2026.

1. AI Video Agencija: Kreiranje visokokvalitetnih promotivnih, muzičkih i edukativnih videa koristeći alate kao što su Sora, Luma ili Kling. Ovo menja tradicionalnu produkciju koja je nekada koštala desetine hiljada evra [09:39].

2. Marketing AI Automatizacija: Automatizacija celokupnih marketinških timova, uključujući generisanje lidova (lead scraping) i hiper-personalizovane e-mail kampanje [10:27].

3. AI Glasovni Agenti (Voice Agents): Implementacija telefonskih asistenata koji zvuče kao ljudi za reaktivaciju lidova, korisničku podršku ili recepciju, što firmama štedi 40-70% troškova osoblja [10:58].

4. AI Radni Tokovi (Workflows): Automatizacija “dosadnih” ali ključnih zadataka poput obrade podataka iz PDF-ova, automatskog kreiranja ponuda iz CRM-a i AI protokola sa sastanaka [11:56].

5. Korporativni LMS (Sistemi za upravljanje učenjem): Kreiranje internih AI sistema za firme gde su svi dokumenti pretraživi i bezbedni (usklađeni sa GDPR-om), što je trenutno velika potreba u Evropi [12:53].

6. AI Aplikacije: Razvoj specijalizovanih aplikacija za određene industrije (npr. aplikacija za agente nekretnina) bez potrebe za dubokim poznavanjem kodiranja, zahvaljujući “Vibe Coding-u” [13:41].

7. AI Konsultacije: Strateško savetovanje firmi o tome kako da implementiraju AI, obuče zaposlene i promene kulturu unutar kompanije (Change Management) [14:44].

5 ključnih saveta za uspeh

• Brzina je važnija od veštine: U AI svetu, ono što naučite danas može biti zastarelo sutra. Fokusirajte se na osnovne koncepte biznisa i budite brži od konkurencije [15:54].

• Budite nezavisni od alata: Nemojte se vezivati samo za jedan alat (poput ChatGPT-a ili Make-a), jer se tržište menja prebrzo [16:26].

• Budite “AI Native”: Nemojte samo dodavati malo AI-ja na stari model poslovanja; nastupajte kao AI specijalista od samog početka [16:45].

• Razmišljajte na veliko: Ciljajte na izgradnju pravog biznisa sa ozbiljnim prihodima, a ne samo na “brzu zaradu sa strane” [17:12].

• Kreni odmah: Najbolje vreme za početak je sada, dok se tržišni udeli još uvek lako osvajaju [17:42].

Video zaključuje porukom da je trenutno idealno vreme za pozicioniranje, jer većina tržišta i dalje ne razume puni potencijal ovih tehnologija.

Video možete pogledati ovde: https://www.youtube.com/watch?v=cFJ4JgbNbf8

4 Likeova

Bas mi je drago da je netko otvorio ovu temu i volio bih cuti sta i ostali forumasi misle o ovome.

Ja sam stava da se ne trebaju nuzno napustiti trenutni biznis modeli vec ih se treba unaprijediti koristenjem AI. Iskustvo pravi razliku.

Ja sam osobno u programiranju - jednoj od grana biznisa koja je najpogodjenija dolaskom AI-a - i vjerujem da se i dalje mogu nastaviti baviti time i biti sve produktivniji zahvaljujuci tehnologiji.

Slazem se da bi fokus trebao biti i na izradi automatizacija koje olaksavaju svakodnevne poslove i izrada proizvoda koji rjesavaju konkretne probleme.

Opstat ce oni kvalitetni, u bilo kojoj nisi.

1 Like

Jako pametno si rekao. Upravo tako kako si rekao, svaki biznis unaprediti korištenjem AI tehnologije, verovatno može doneti neki pomak u rangu od 30 -40% napretka.

Zavisi sta radite. Za programere moze biti bolje no ikad, ako su dobri. Ali konkretno za pravljenje novih web stranica sam ubijeđena da to ne važi. Ni Google updates ne pratim vise. Ne kažem da ne može još zaraditi, ali nije nešto u šta bih ulagala vrijeme vise. Mislim da statične web stranice su totalno out, kome to više treba.

YouTube mislim da nudi dobre šanse, ali kreiranje kontenta sa AI rade svi, znači treb nešto više i bolje.

Dakle potpuno novi mindset je potreban. AI native mindset Ali sta to konkretno znaci?

Ovo gore sve sto je lik naveo ( a on ima uspješnu agenciju koja savjetuje firme za integrisanje AI-a, YT kanal je čisto propratno tu), mi izgleda kao tačno ali prevelik zalogaj i kao nesto sto ce tako i tako pokriti sam Googl i ostali veliki. Ali moguće da sam u krivu.

Jer npr. sad imate platforme tipa Open Art, koje nude i Soru i Kling I Veo3 I … znaci “all in one”, i super zarađuju.

Ajmo malo brainstorming, imate li ideje? Ako neko ima, nema sta da se plaši da će mu neko uzeti. Cilj je ista realizovati prije no što bude kasno :grin:

U suštini, u vrijeme AI najveći problem i jeste doći do dobre ideje. Ranije imaš ideju, ali nemaš sredstva, znanja i milion drugih stvari da je dovedeš do cilja. Danas, ako imaš dobru ideju, uz AI su jako dobre šanse da ćeš tu ideju provesti u djelo.

2 Likeova

Baš tako. Ali problem je što će i drugi lagano realizovati svoje ideje, pa se na kraju sve svede ko ima više sreće…

2 Likeova

Radim kao agent prodaje osiguranja sa fokusom na automobile i kao knjigovodja.

Ova tema me podstakla da malo ubacim AI u moj biznis, pa sam za pocetak napravio da mi automatski generise "obavestajnu Poruku” sa svim potrebnim informacijama , samo idem copy i paste na viber/whatsapp klijentu.

Zvuci mozda amaterski, Ali bar malo vremena sam ustedeo :grimacing:

2 Likeova

Da, to je to. Nešto konkretno.

Konkretno za tvoj posao, kad bi ti došao nekakav Ai strucnjak, šta bi ti njemu sve rekao da ti uz pomoć Ai-a omogući? U principu šta bi da ti se automatizuje?

Sto se tice osiguranja, najveca pomoc bi bila, da neki tzv. bot sam salje poruke klijentima na whatsapp ili viber o obavestenji da njihova registracija istice…

To bi AI mogao da napravi samo tako.!

Samo je vazno napraviti razliku izmedju

1. Koristenja AI-ja za pravljenje botova
  2. Pravljenje botova koji koriste AI

U slucaju whatsapp bota, mislim da je tu 1. prikladnije

1 Like

Potpuno razumijem tvoja nastojanja, ali iz perspektive korisnika autoosiguranja ti mogu reći da kad bi samo jednom dobio poruku na mobitel da mi ističe registracija, pristojno bih nazvao čovjeka u osiguranju i upozorio ga da ukoliko odmah ne makne moj broj sa liste da više ne osiguravam auto preko njega i usput odlazim u drugo osiguranje jer znam i sam kad mi to ističe. Naravno, shvaćam da ima onih kojima takva obavijest možda treba ili ju čak i žele, ali svi ne žele takva maltretiranja.

Pa vidi, ne bih da preteram, ali mozda je samo 1-2% mojih klijenta koji misle kao ti.

S obzirom da zivimo u vremenu gde smo “prezauzeti” od razno raznih dnevnih obaveza, smatram da je veoma kljucno obavestiti osobu/klijenta o isteku clanarine u ovaj slucaj auto osiguranja.

Takodze, volim da budem ranije obavesten o bilo kojoj mojoj pretplati…

Pogotovo kod nas su zakoni, da ukoliko osoba ne izvrsi registraciju automobila na vreme, njegova skala tj. bonus osiguranja raste, pa je samim time njegova polisa osiguranja skuplja…

To u civilizovanom svijetu funkcioniše tako da ti daju upitnik u kome te pitaju da li želiš da budeš obaviješten prije isteka registracije ili ne i da ostaviš kontakt za tu svrhu. Ne samo za pretplate nego i za predstojeće termine.

Termini za doktora, zubara itd - šalju ti mejl ili sms, da imaš uskoro termin i da otkazes ako si sprijecen, u protivnom plaćaš uslugu i ako ne dođeš.

2 Likeova

Mislim da je ovo kljucno u ovom slucaju. Jednostavno stavi addon za telefonska obavjestenja. €1 ko ne zeli da zaboravi na registraciju :smiley:

Konkretno evo meni AI pomaže u pokretanju jednog sajta. Evo primer danas sam se “borio” gotovo sat vremena sa chatgpt-a da mi prepravi neki kod u pluginu wp-a ,da bi na kraju otišao kod GROK AI koji mi je odradio posao u dva poteza cirka 3 minuta.

Tako da zahvaljujući AI ja ću moći da unapredim deo sajta a samim tim, će mi kasnije doprineti da kroz to što mi je pomogao na neki način u budućnosti zaradim novac na tom sajtu (nadam se…:grinning_face_with_smiling_eyes: )

1 Like

Prije par godina sam platio WP plugin da mi radi AI tekstove. Ne koristim ga nikako već godinu i više. Imam svoj plugin koji radi mnogo bolje.

1 Like

jesi li probao gemini? meni dosta pomaze

1 Like

Pa pitaj ai da ti to napravi. To je jednostavno za uraditi. Npr. Prije bi morao nekom platiti da ti to napravi, sada možeš dobiti besplatno.

Nisam ga probao odavno, jedno vreme sam ga izbegavao jer je užasno brljavio pa sam privremeno odustao od njega. Ali svakako sad ću i njega imati u vidu za tako neke stvari ako se pokaže dobar onda chatgpt-u ostavit za neke druge stvari da radi.

2 Likeova