Dobrodošli u temu posvećenu YouTubeu!
Ovdje možete podijeliti svoja iskustva vezana uz kreiranje sadržaja, vođenje kanala, optimizaciju videa, kao i izazove s kojima se susrećete na ovoj popularnoj platformi.
Tema je otvorena za pitanja, savjete i rasprave o svim aspektima YouTubea — od tehničkih detalja do strategija za rast publike i monetizaciju.
Pozivamo sve zainteresirane da se uključe, razmijene znanja i povežu s drugima koji se bave ili zanima YouTube svijet.
Gaming → prosečan CPM 1–3 USD (ali ogromna publika)
Dečiji sadržaj može doneti milione pregleda, ali zarada po pregledu je mnogo manja nego u drugim nišama. Ako neko pravi dečiji sadržaj, često monetizaciju dopunjuje merchandise-om (igračke, brend proizvodi) ili saradnjama sa firmama za decu.
Koliko se razlikuje zarada po nišama na YouTube-u (približne prosečne vrednosti za 1 milion pregleda):
Niša (tema kanala)
Prosečan CPM (USD)
Zarada na 1M pregleda (USD)
Dečiji sadržaj
0,5 – 1 USD
~500 – 1.000 USD
Gejming
2 – 5 USD
~2.000 – 5.000 USD
Vlogovi / Lifestyle
2 – 6 USD
~2.000 – 6.000 USD
Tech recenzije
4 – 8 USD
~4.000 – 8.000 USD
Edukacija
5 – 10 USD
~5.000 – 10.000 USD
Zdravlje / Fitnes
6 – 12 USD
~6.000 – 12.000 USD
Biznis / Finansije
10 – 15 USD+
~10.000 – 15.000+ USD
Zarada na YouTube-u (prosečna na 1 milion pregleda):
Gaming – oko 1.000 – 2.000 $
Zabava / skečevi – oko 800 – 2.500 $
Muzika – često niža, 500 – 1.500 $ (ali može se zarađivati i od autorskih prava, nastupa, Spotify itd.)
Dečiji sadržaj – 500 – 2.000 $, ali oglašivači su ograničeni (slabiji CPM)
Edukacija / tutorijali – 2.000 – 5.000 $
Biznis, finansije, investicije – 5.000 – 10.000 $ (najbolji CPM jer firme plaćaju mnogo za publiku koja ulaže novac)
OK je znati koja niša koliko otprilike nosi ali treba raditi ono u čemu si dobar i imaš znanja i što voliš. Džabe ti što su pravo, osiguranja i investicije plaćeni 10 puta više od skečeva ako o tome nemaš baš veze i ako ti je muka to raditi. Bolje raditi prankove ako u tome uživaš i dobar si i imati 100.000 pregleda mjesečno nego se siliti složiti video o osiguranju o kojem nemaš pojma i imaš 1500 pregleda.
Kada uzivanje, hobi, postane posao, to vise nije uzivanje i nije hobi, vec posao. Nosi pritisak, stres itd. A mozda glavni problem, emocija. Vezujes se za to i ne donosis racionalne odluke jer je to ono sto volis.
Hvala Bogu, znanje je svuda, pa nije tesko izbrati nishu koja je profitabilna a nemas znanje. Znanje se stekne u hodu. Nicha se bira na osnovu istrazivanja, gde nema konkurencije, gde ces manje resursa da trosis da dodjes do sadrzaja itd itd. Biranje na osnovu trenutnog znanja, ljubavi prema necemu je pogresan pristup, bar iz mog ugla.
Samo da dodam svi ovi naši poslovi preko interneta su specifični. I traže drugačiji pristup i razmišljanje od običnog posla. Što mnogi ljudi, oni koji se ne bave ovakvom vrstom posla - zarade, ne shvataju.
Pa automatski im mi kao ovakvi smi frikovi i “naopaki”
I ja se slažem sa @Jeronimo034 da hobi u jednom momentu preraste (ako krene) u posao a onda to vremenom donosi stres, brigu, nervnozu. I da… sve se može naučiti ko hoće da nauči, ko neće naće način da sam sebe odgovori od neke ideje za učenje.
Uplodujem danas video koji je dug 2:33 i prilikom uplodu automatski je prebacen u shorts. Pogledam kolika je granica duzine izmedju shorts i video - kazu 60sekundi. Jel imao iko slicnih problema ili je yt pomjerio granicu duzine izmedju shorts i videa?
Your video is likely being categorized as a standard long-form video because of its aspect ratio, not its length. YouTube now considers any vertical or square video up to three minutes long a “Short” if it was uploaded after October 15, 2024.
Ako su yt kanalu glavni dugacki videi 15+min i objavljuju se 1 sedmicno, nekad 2 puta, da li je uredu postavljat i 2 shorts videa sedmicno na isti taj yt kanal. Moze li to nastetiti dugim videima….
Ne bi trebalo štetiti ako su ti shortsi tu kao podrška long videima tj. da prate tematiku tvog kanala. Ako je totalno druga priča i niša onda otvori još jedan kanal samo za njih.
Jedino nemoj očekivati da ćeš preko shortsa dobiti puno view-a i na long videima.
A kakva će mu to podrška biti ti shorts videi, to su nepotrebne stvari i mislim da će mu više štetiti nego koristiti.
Vjerujem da Heyraja snima ozbiljne videe, 15+min, to nikako nije u istoj priči s tim budaštinama zvanim shorts.
Negdje sam pročitao da se vrijeme gledanja tih ili tik-tok videa, što je jedno te isto, mjeri u sekundama, a iznimno 10+ sekundi. Pa, ako se netko prepozna u ovome, samo naprijed.
Ako nećeš puno potrošiti vremena na izradu shortsa, ako ćeš ih samo “Izrezati” iz long videa onda probaj objavljivati recimo mjesec dana pa vidi ima li kakvih rezultatata.
Ali ja sam isto više pobornik long videa i mislim da je bolje da trud uložiš u njih.